Cikkek >

4+1 tipp a baba névválasztásához

Mi legyen a baba neve? Avagy a névválasztás dilemmája

 

A várandósság egyik legfontosabb kérdése, hogy pontosan milyen nevet is válasszunk a babának, miután kiderült a neme. Így tehát nem meglepő, hogy hetekig, akár hónapokig tart a gondolkodás és a megfelelő név keresése. Természetesen vannak olyan szülők, akiknek határozott ötletük van arról, hogy mi legyen gyermekük neve, azonban mégis több olyan család akad, ahol hosszas latolgatás, kőkemény dilemma előzi meg a névválasztást. A továbbiakban szeretnénk 4+1 jó szándékú tanáccsal segíteni Titeket, mint jövendőbeli szülőket, ebben a nehézkes döntésben.

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

1. tipp: E döntésre idővel a gyermek megszületése előtt fordítsatok elegendő figyelmet és időt. Olyan nevet célszerű választani, amely bár főképp becéző alakjában lehetőséget ad a felnőttek kedveskedő, dédelgető szándékának kifejezésére; viszont később, felnőttkorban sem válik keserű teherré például egy komoly felnőtthöz nem illő, gúnyra gyakorta alkalmat teremtő mesenév miatt. 

2. tipp: A név teljes egészében ne legyen aránytalan, ha a vezetéknév hosszú (legalább három vagy több szótagú), akkor mellé általában rövid utónevet szoktak választani, hogy ne tartson sok ideig a név leírása. Ha viszont csak egy szótagú a vezetéknév, akkor bátran ajánlott hosszabb, vagy akár egynél több keresztnevet is választani. 

3. tipp: Figyeljünk arra, hogy ne legyen nehezen kiejthető a majdani teljes név. Például ha a vezetéknév "sz" betűvel végződik, akkor ne kezdődjön az utónév "sz" vagy "s" betűvel, ugyanis a nevet nem lenne egyszerű nyelvtörés nélkül szépen kiejteni. 

4. tipp: Sok esetben egyre több szülő szeretné gyermekét különleges névvel megajándékozni. Így szívesen ajánljuk, hogy a gyakori keresztnevekkel ellentétben válasszatok valami olyat, amely igazán egyedivé teheti a gyermek teljes nevét, abban az esetben ha nem szeretnétek, hogy a játszótéren másnak is ugyanazt a nevet kiabálnák a szülei. Természetesen mindemellett választhatunk a név származása alapján is, ha a család számára fontos a hagyománytisztelet és a név értéke. 

4+1 tipp: Készíts listát! A keresztneveket tartalmazó naptár vagy az internet kitűnő kiidulópont lehet nevek összegyűjtésére, felkutatására. Ezeket közösen a pároddal átolvasva írhattok egy listát, hogy melyek nyerték el a legjobban tetszéseteket. Az áttekinthetőség kedvéért célszerű a nevek elé írni a vezetéknevet, így olvasgatva, hogy melyik hangzik jól és dallamosabban. 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Mindemellett még számos szempontot is figyelembe vehettek, a legjelentősebb úgyis az, hogy Nektek, mint leendő szülőknek tetszen és kedves csengesű legyen a kis jövevényetek neve. 

 

Képek forrása: freepik.com

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt