Cikkek >

A baba otthoni alapfelszerelése a kellemes fogadtatáshoz


Ahogyan növekszik a pocak, minden szülőt elkezd foglalkoztatni a kérdés, hogy: mik azok a dolgok, amelyekre a babának ténylegesen szüksége lesz a születés után?  Sokszor találkozhatunk olyan esetekkel, ahol a sok beszerzett dolog (sokszor nem kis áron) végül nem kerül használatba és a család nyakán marad. Jelenlegi cikkünkkel szeretnénk nektek egy kis tájékoztatót nyújtani a ténylegesen szükséges darabok kapcsán. A cikk leginkább a babaszoba berendezéséhez szükséges eszközökről, bútordarabokról, különböző biztonsági, megfigyelést segítő darabokról, fürdetés során használt dolgokról, hordozással kapcsolatos eszközökről, egyéb hasznos alap kellékekről fog szólni.

Először nézzük az elmaradhatatlan fontosságú darabokat, amelyek a babaszoba berendezéséhez, a baba alapvető igényeinek ellátásához szükségesek. Ilyen a nyugodt, pihentető alváshoz, valamint a szórakoztató, kényelmes fürdéshez és pelenkázáshoz szükséges eszközök megléte. Ezek az alábbiakban találhatóak.


•     kiságy:
A kiságy a matrac méretének megfelelően lehet 60x120 cm, ez általában 2,5 éves korig, vagy 70x140 cm átmérő nagyságú, akár 6-7 éves korig is használatos lehet. Többféle színben, kialakításban is megtalálhatóak. Kivehető rácsokkal, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyerek szabadon közlekedhessen. Emellett sokaknak közülük van magasság állítható funkciója is, amely a gyerek növekedésével párhuzamosan állítható. Amikor még nagyon pici, akkor még lehet magasabban, hogy nekünk is könnyebb legyen beletenni, viszont amikor már nagyobb és fel tud állni, akkor ajánlott a magasság csökkentése, hogy megakadályozzuk a kicsi kiesését. Lehet kapni kombi változatban is, amely magába foglal általában ágyneműtartót/pelenkázó részt/kis éjjeli szekrényt/heverőt (az ágy alakítható át) is.  A kiságy egyébként kényelmet és védelmet nyújt a babának az alvás során.
•     utazóágy:
Az utazóágy nagyon praktikus lehet olyan családoknak, akik sokat utaznak a gyerekekkel, vagy akár a nagyszülőknél is jó célt szolgálhat a felvigyázás során. Ezek a darabok általában könnyen szétszedhetőek/összeszerelhetőek és egy hordozótáskában könnyen tárolhatóak. Szerencsére ezek az ágytípusok is nagyok kényelmesek és biztonságot nyújtanak a kicsiknek az alvás során. Amikor már viszont állóképes a gyerkőc, nem árt fokozatosan figyelni, nehogy felborítsa az ágyat magával együtt, az ágy könnyedsége, egyszerűbb szerkezete által.
•    szivacs /kókuszmatrac (70x140cm, 60x120cm):
A matracok szempontjából fontos, hogy megfelelő keménységűek, minőségűek legyenek a baba gerincének, felvegyék a baba formáját, ne tartalmazzanak allergén anyagokat. Fontos, hogy légáteresztő tulajdonsággal bírjanak az izzadás meggátolására, a jobb szellőzés érdekében. A kókuszmatrac tökéletesen alátámasztja a baba gerincét, segít a különböző gerincproblémák megelőzésében. Teljesen természetes anyagból készül, nagyon jó a szellőzése, a rostos szerkezetet könnyen át tudja járni a levegő. Ráadásul a tisztítása is nagyon egyszerű (fürdőkádban/zuhanyzóban átöblítés kímélő mosószerrel/ecetes vízzel), könnyen szárad (megfelelő viszonyok mellett 1-3 óra).
•     ágyneműgarnitúra 3 vagy 4 részes:
A háromrészes ágynemű garnitúra egy lapos baba kispárnát, egy takarót és egy ágyra felköthető rácsvédőt tartalmaz, ami meggátolja, hogy a baba megüsse magát.
A négyrészes ágynemű garnitúra pedig a kispárna, takaró és rácsvédő mellett tartalmaz egy mutatós baldachin függönyt is, amelyet a kicsi fölé lehet helyezni.
Ezeket igény szerint többféle mintában és színben is be lehet szerezni, nagyon mutatósak tudnak lenni a kiságyon. Érdemes legalább kétféle színt/mintát beszerezni, hogy mosás esetén legyen egy váltó garnitúra is.
•     praktikus sztreccs lepedő:
A szélein levő gumiborításnak köszönhetően stabilan tartja a lepedőt a matracon, így nem kell félni, hogy a kicsi belegabalyodik. Vannak gumis lepedők is, amelyek segítséget nyújtanak a nedves ágy és átázott matracok megelőzésére. Ezeket a gumis lepedőket a szobatisztaságra nevelés időszakára is előszeretettel ajánljuk, mert használatával megelőzhetőek a csúnya baleset következtében megjelenő foltok, amelyeket szinte lehetetlen utólag eltüntetni. Továbbá segít megelőzi a baktériumok, penész, poratkák megjelenését. Puha tartós anyaga nem irritálja a baba puha bőrét, légáteresztő tulajdonságénak köszönhetően könnyen szellőzik. Természetesen ezekből sem árt többet beszerezni a gyakori csere miatt.
•    minimum 1 db vékony és 1 db vastag takaró:
Fontos, hogy fel legyünk készülve a hidegebb és melegebb időszakokra is egyaránt. Ezért szükséges mindenképp a kicsinek egy vékonyabb és vastagabb takaró beszerzése is. Minél puhább a takaró, annál jobb érzés kelt alvás közben. Figyeljünk arra, hogy jól szellőző legyen, a pamut, plüss, polár anyagúak minősülnek a legjobbaknak. Semmiképp se használjunk műszálasat, mert az könnyen izzaszt és bőr irritációkat, gombásodást is okozhat!
•     zenélő forgó:
Tulajdonképpen a gyerekek első igazi szórakoztató játékának tekinthető, mivel először általában a kiságyat vesszük meg. Ha már van kiságy, akkor már a szükséges többi tartozékokat is beszerezzük. Forgók azért lettek kialakítva, hogy az állványra rögzítve lekössék a kicsi figyelmét, szórakoztassák, klasszikus dallamaikkal megnyugtassák. Általában lehet kapni plüss illetve műanyag, színes figurákkal is, különböző árkategóriákkal.
•     baldachin-tartó vas:
Tulajdonképpen ez egy állvány, amellyel a függönyt könnyen a kiságy fölé lehet illeszteni. Felszerelése igen egyszerű, kevés időt vesz igénybe. Kapható általában műanyag -és fémszerkezetű is, egyértelműen az utóbbi tekinthető a legtartósabbnak.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


•     pelenkázó szekrény + PVC pelenkázó lap:
A szekrény biztosítja a rendezett, praktikus tárolhatóságot, a tetejére helyezhető PVC pelenkázó lap pedig kényelmessé teszi a baba tisztába tételét. A párnázott pelenkázó lap, pedig a tisztába tétel során nem nyomja a gyerek hátát.  A szekrények általában 3 vagy többfiókosak, de találhatunk olyant is, amely fiókok helyett inkább ajtóval rendelkeznek, polcos részt tartalmaznak. A legtöbb alján már találhatunk görgőket, amelyek jóval megkönnyítik a mozgatását.
A mindennapokban nagy segítséget nyújthatnak az alábbi digitális, elektronikus eszközök is egyaránt. Ezek a baba egészségügyi állapotát ellenőrzik, továbbá felügyelik. Egyes darabok közülük elmaradhatatlannak minősülnek egy babás háztartásban (lázmérő, mérleg), viszont akad olyan is, amely bizonyos esetekben kiemelten ajánlott (valamilyen tartós betegség esetén a légzésfigyelő/bébiőr).
•    1 db digitális lázmérő:
Abban biztosak lehetünk, hogy egyetlen család háztartásából sem hiányozhat, hiszen a gyerek bármikor lebetegedhet és nagyon fontos, főleg a picik esetében, hogy a lázat időben észrevegyük, és kezeljük. A láz mérésére kortól függően változik. Az 1 éves kor alatti csecsemőknél a végbélbe helyezett lázmérés a javasolt (végbélen keresztül mért láz esetén 0,5 C fokkal kevesebbet számoljunk),1-3 éves kor között már hónaljban is mérhető, 3 évnél idősebb gyerek esetén már rendesen, hónaljban mérhetjük.
A boltokban olykor többféle típusú lázmérővel találkozhatunk, ilyen a ma már legelterjedtebb digitális lázmérő, amely hónaljban és végbélen keresztül is egyaránt megbízhatóan alkalmazható. Az infravörös fülhőmérőt leginkább egészségügyi intézményekben használják fél éves kor felett. A homlokhőmérőt sokan nem szeretik, mert nem pontos, a bőr hőmérsékletét méri és nem a testhőmérsékletet. Ezért mindenképpen a digitális típus minősül a legjobbnak, leghatékonyabbnak. Higanyos lázmérőt semmiképp se alkalmazzunk, se magunkon, se a kicsin, forgalmazásuk 2009 áprilisától hazánkban is tilos. Ugyanis akár bőrön keresztüli érintkezéssel, akár belélegezve rövidtávon akut, hosszútávon pedig krónikus higanymérgezést okoz. Az agyba jutva a központi idegrendszerben okoz súlyos rendellenességeket. Az egyszer már lerakódott higany többé nem kerül ki a szervezetből.
•    1 db digitális babamérleg:
A babamérleg a kicsi első éveiben lesz gyakran használatos eszköz. Ugyanis miután megszületik a pici, folyamatosan követni kell a súlygyarapodását. Ez azért fontos, hogy megállapíthassuk megfelelően fejlődik-e, mennyit eszik, nem-e alul, esetleg túltáplált a baba. Általában, ha normálisan fejlődik a gyerek, a védőnő akkor is legalább havonta megméri majd a babánkat. Más esetekben pedig szükséges lehet a gyakoribb, naponta, akár minden étkezés előtt/után megmérni a fejlődésben levő gyereket.
•    1 db légzésfigyelő:
Minden szülőnek fontos, hogy biztonságban tudhassa a gyerekét alvás közben is. Különösen az olyan szülőknek ajánlott beszerezni egy ilyen készüléket, akiknek a babája kis súlyú, koraszülött, eleve rendelkezik valamilyen légző-rendszeri betegséggel, vagy oxigénhiányban szenvedett. Ezek a készülékek születéstől általában egészen 1 éves korig használatosak, de kivételes esetekben álladó használatra is kerülhet sor. Általában ezek 15-20 másodperces légzés kimaradás esetén könnyen hallható, felismerhető, egyedi hanggal jeleznek. Vannak olyan darabok, amelyek áramkimaradás esetén átváltanak elemes üzemmódra, vagy adapterrel rendelkeznek. Így ezek extra biztonságot garantálnak.
•    1 db párásító készülék:
Otthoni homeopátiás kezelések céljából használható készülék segít az influenza idején jelentkező tűnetek enyhítésében, kezelésében. Használatával a száraz orrfújás, száraz légzés érzet elkerülhető a levegő enyhén nedvesítésével. Az éjszaka folyamán ideális körülményeket teremt a nyugodt, pihentető alváshoz. Használata során kevésbé lesz száraz a haj és a bőr, az orrvérzés gyakorisága is csökkenthető általa.
•    1 db bébiőr:
A család nagyon hasznos és praktikus eszközeként szolgálhat. Különösen olyan esetekben, amikor a baba külön szobában alszik. Ha a kicsi felsír, azt a bekapcsolt készüléken keresztül hallhatjuk. Bizonyos daraboknál lehetőség adódik a kicsi megnyugtatására is a készüléken át történő beszéd/dúdolás által. Napközben is sokat segíthet a felvigyázásban, miközben az anya főz vagy egyéb otthoni tevékenységet végez, és a gyerek alszik, esetleg a kiságyban játszik.
A kezdetekben elmaradhatatlan a két legfontosabb hordozóeszköz a babakocsi és a hordozó. A hordozó azért fontos, mert a korházból valamiben haza kell szállítanunk a kicsit. Ez nagy valószínűséggel autóval vagy tömegközlekedéssel fog megtörténni.  Ezért fontos, hogy olyan hordozót válasszunk, amely az üléshez rögzíthető. A babakocsi ezután a kicsi miden napi közlekedési eszköze lesz az utcákon.
•    kezdetnek 1 db bébi hordozó 0-13 kg/gyerekülés:
Az első eszköz, ami lehetővé teszi, hogy babánk már egész pici korától velünk utazhasson, az a bébi hordozó, vagy a méreteknek megfelelő gyerekülés lesz. Elsődlegesen a gyerek biztonságáért felelnek az autóban történő utazás során. A hordozók között található olyan is, amely az autóüléssel/babakocsi vázzal egyaránt kompatibilis. Könnyebb súlyú babák esetén a hordozó kézben is praktikus lehet, főleg olyan tömegközlekedési eszközök igénybevétele esetén, ahol a babakocsi igénybevétele nem mondható kényelmes opciónak (lépcsős vonat/busz). A hordozókról és autósülésekről több információt találhattok a Vásárlási tanácsok- Autósülések menüpont alatt található cikkünkben.
•    1 db babakocsi + esővédő + rovarvédő háló:
A babakocsi a babák közlekedési eszköze, ezért elmaradhatatlan a beszerzése, és használata a mindennapos séták során. Kényelmet nyújt a benne levő babának és az őt toló szülőnek is egyaránt. A baba súlyának megfelelően többféle típus közül lehet válogatni. Az esővédő és a rovarvédő védelmet nyújt a babának esőben és jó időben egyaránt. A babakocsi típusokról és választékról a Vásárlási tanácsok- Babakocsi menüpont alatt található cikkünkben találhattok több információt.
•    1 db pelenkázó táska:
Az anyuka és a baba elmaradhatatlan darabjának tekinthető. Egy nagyobb térfogatú, praktikus kialakítású táska mindenképp szükséges a mindennapok megkönnyítéséhez. Hiszen ha a babával útnak indulunk (ha még csak a sarki közértbe is megyünk), már akkor számos dologra szükség lehet, amelyek a baba alapvető szükségleteinek kielégítését szolgálják. Ilyen a cumi, a takaró/árnyékoló, a cumisüvegben tárolt ivóvíz/egyéb folyadék, a nasi, váltópelenka, váltóruha, popsitörlő, popsikrém és legalább 3-4 féle játék (amelyek általában nem kevés helyet foglalnak), ami leköti a babát.

Ezen eszközök beszerzése által biztosak lehetünk benne, hogy nem verjük felesleges költségekbe magunkat, hiszen a baba jó közérzete és biztonsága a lehető legnagyobb érték!

Reméljük, hogy segíthettünk és szeretettel várunk áruházainkban!

A Babavilág csapata :)

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt