Cikkek >

A bababalesetek megelőzése

       Amint a Kismama hazatér csöppségével a kórházból, egyből ezernyi veszély fenyegeti az új jövevényt. A babák hihetetlenül gyorsan fejlődnek, így amint elkezdenek kúszni-mászni és felfedezni a körülöttük lévő világot napról napra egyre több veszély fenyegeti őket és bizony a szülők feladata, hogy baba biztossá tegyék a lakást. Olykor-olykor egy éles sarokasztal vagy egy huzattól becsapódó ajtó is igen nagy veszélyt jelent a gyermek számára.

       A bababiztonsági termékek két fő csoportra oszthatóak. Az első csoportba tartoznak azok a termékek, melyeket akkor érdemes használni, mikor a baba világra jön és még újszülött. Ide tartozik a bébiőr, a légzésfigyelő,  lázmérő és a vízhőmérő. A második csoportba soroljuk azokat a termékeket, amelyek akkor szükségesek, mikor a gyermek már elkezd fejlődni és elkezdi felfedezni a körülötte lévő tárgyakat. Itt már komolyabb előkészületek szükségesek annak érdekében, hogy a gyermek biztonságban legyen a lakásban. Ebben az időszakban elengedhetetlen, hogy a szülő olyan környezetet teremtsen a gyermek számára, ahol a világgal való ismerkedés valamint a játék veszélytelen! Ehhez az időszakhoz soroljuk az olyan termékek használatát, mint például az ajtózár, biztonsági rács, konnektorvédő vagy éppen a wc zár.

       Az első és leglényegesebb dolog, amit biztonsági szempontból szemügyre kell venni az a kiságy. Fontos, hogy olyan kiságyat válasszunk, aminek az oldalrácsai közötti távolság nem haladja meg a 6 cm-t, ugyanis a baba feje könnyen beszorulhat és legrosszabb esetben akár fulladást is okozhat. Gondot kell még fordítani a megfelelő magasságú  rácsra is, ami legalább 60 cm magasságú legyen,  hogy a csöppség semmilyen akrobata mutatvány következtében se tudja kitornázni magát az ágyból.

       A következő veszélyes helyszín az a pelenkázóasztal. Tipikus baleset, mikor a csecsemő a pelenkázó asztalon van, a szülő egy fél percre fordul el, a baba hirtelen megfordul és le is gurul az asztalról. Az eredmény sok esetben agyrázkódás, koponyatörés, belső sérülés, amely gyakran életveszélyes is lehet. Ennek elkerülése miatt célszerű olyan pelenkázót beszerezni, aminek a három oldalán minimum 10 cm-es perem van.

       Az etetőszékek révén már néhány hónapos kortól a családi asztalhoz csatlakozhat az új jövevény. Az etetőszék vásárlásánál ne az esztétikum és a praktikusság, mindinkább a stabilitás legyen az elsődleges, amit figyelembe veszünk. Az etetőszék kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a csecsemő lába között pánt legyen, ami biztosítja, hogy a gyermek ne csúszhasson ki a székből.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

        Tipegő korban már a lakás minden egyes kis zuga veszélyt jelenthet, így érdemes néhány biztonsági termékkel felszerelni a lakást. Ilyen a leesésgátló, ami az ágy oldalán található, annak érdekében, hogyha a gyermek nagyon forgolódik álmában, véletlenül se tudjon leesni. A biztonsági ajtórácsokat célszerű a lépcsők fel- és lejáró részénél elhelyezni, valamint olyan helységek be-vagy éppen kijáratához, ahova semmiképpen sem akarjuk, hogy a gyermek kijusson. Ilyen lehet például egy panel lakásnál az erkély. A fiók- illetve a szekrényzár segíti megakadályozni a gyermeket abban, hogy olyan helyekre nyúljon be, ami számára veszélyes dolgokat rejt, pl. gyógyszeres fiókok, konyhai eszközöket tartalmazó szekrények stb.  Nélkülözhetetlen biztonsági felszerelés még egy babás lakásban a konnektordugó. Általa elkerülhető, hogy a gyermek belenyúljon vagy bármilyen tárgyat beledugjon a konnektorba. Mindemellett sokszor egy egyszerű étkezőasztal is veszély forrást jelenthet egy gyermek számára, hiszen a gyermek számára pont fejmagasságban található, így pont a látószöge felé esik az adott éles sarok. Az ebből fakadó baleset elkerülése érdekében célszerű minden asztalt, illetve egyéb bútort, ami éles peremmel rendelkezik, sarokvédővel ellátni.

       Az ajtóbecsapódás gátlók segítségével megakadályozható, hogy a huzat következtében becsapódjon az ajtó és esetlegesen odacsípje valamilyen testrészét a gyermeknek.
Végül a tipikus baleseti helyszínek egyike a fürdőszoba. A csúszásgátló a fürdőkádban vagy bármilyen csúszós felületen használható, általa megakadályozható, hogy a gyermek a vizes felületen elcsússzon és esetleg megüsse magát. Sajnos nem elég csak a biztonság technikai termékekre ügyelni, a higiéniai szempontból veszélyes tényezőkre is figyelni kell. Ilyen veszély forrás lehet a WC, ahova a gyermek benyúlhat. Ennek elkerülésére egy jó megoldás a Wc zár használata.

       Tipikusan a gyermekbalesetekhez tartozik még a különböző égési sérülések szerzése. Gyakori eset, hogy a kíváncsi gyermek a forró főzőlapra vagy sütőajtóra tenyerel, melynek olykor igen hosszú a gyógyulási folyamata és sajnos sokszor egy életen át tartó nyomot hagy a bőrfelületen.

       Mindezeken felül érdemes lehet négykézlábra ereszkedni és úgy körbejárni a lakást, hogy a totyogó gyermekünk szemmagasságából lássuk meg azokat a veszély forrásokat, ami gyermekünket fenyegetheti. Pakoljunk el minden szúró és vágó eszközt, kábeleket, minden olyan tárgyat, ami a gyermek úját becsípheti, illetne ne feledkezzünk el növényeinkről sem, ugyanis a gyermekek előszeretettel falatoznak a virágföldből.

       Mindig tartsuk szem előtt, hogy a csöppségeket minden csillogó és mozgó dolog érdekli, de kis odafigyeléssel a balesetek legnagyobb része megelőzhető!

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt