Cikkek >

A babák alvási szokásai

       Minden Kismamánál nagy dilemmát okoz, hogy mennyi is egy kisbaba alvás igénye. Természetesen a baba habitusától is sokat függ, hogy mennyi is az ideális alvási idő, hiszen vannak olyan kisbabák, akik már újszülött korban is aktívabbak, míg más kisbabák kezdetben szinte egész nap csak aludnak. Valójában az utóbbi, ami a gyakoribb. Az újszülötteknek azért ilyen magas még az alvásigényük, mert még nagyon fejletlen az idegrendszerük,  alacsony a teherbíró képességük, ebből kifolyólag nagyon hamar kifáradnak a különböző ingerek hatására.

   Éjszakai alvásigény    Nappali alvásigény  
    Hányszor alszik?  Milyen hosszan alszik?  Mennyit tud ébren lenni?
Újszülött 12-14 óra 4-5 1-3 óra 30-60 perc
1 hónapos 12-14 óra 4-5 1-3 óra 30-60 perc
2 hónapos 12-13 óra 4 1-2 óra 1-1,5 óra
3-5 hónapos 11-12 óra 3 30-90 perc 1,5-2 óra
5-7 hónapos 11-12 óra 2 30-90 perc 2,5-3 óra
7-10 hónapos 10-12 óra 2 1-1,5 óra 3-4 óra
10-12 hónapos 9-12 óra 1-2 1-2 óra 4-5 óra
12-18 hónapos 9-12 óra 1-2 1-2 óra 5-6 óra
18-24 hónapos 9-11 óra 1 1,5-3 óra 5-7 óra
24-36 hónapos 9-11 óra 1 1-2 óra 6-9 óra

     A csecsemők az első körülbelül 3 hétben töltenek sokat alvással napközben, azonban kb 1 hónap után elkezd csökkeni a napközbeni alvásidő szükségletük. Hamarosan bekövetkezik az is, hogy etetés után bár szinte rögtön elalszik a baba, de csak fél órára, azután felébred, vagy el sem akar aludni etetés után. Ilyen esetben érdemes áttérni arra a szokásra, hogy evés után nem egyből letesszük aludni, hanem még az etetés után kicsit játszunk vele, vagy hagyjuk hogy nézelődjön, kisebb ingerek érjék, és mikor látszani kezdenek az álmosság jelei, akkor kerüljön csak a kiságyba. A csecsemők körülbelül 2 hónapos korukra tudnak már különbséget tenni az éjszaka és a nappal között, így erre a korukra meg is tanulják, hogy éjszaka kell aludni, ebből kifolyólag fokozatosan csökkeni kezd a nappali alvás mennységük, míg az éjszakai nő.

       Ha egy baba eleget alszik, akkor jellemzően az alvást követően jókedvű, aktív és nem nyűgösködik. Azonban előfordul, hogy a baba közvetlenül az ébredés után nyűgösebb, de ha ez pár perc alatt elmúlik, és utána ugyanúgy aktív, akkor azt jelenti, hogy kipihente magát. Ez esetben a nyűgösség igazából csak személységi tulajdonság. Ha egy baba nem alszik eleget, akkor nem csak az ébredés utáni percekben nyűgős, hanem bizony az is marad. Másik jel még, ha nem aludt eleget, hogyha ébredéskor jókedvű, de nagyon hamar elfárad, nyűgös lesz, nem lehet elterelni a figyelmét, ingerlékennyé válik.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


       Sok szülőnél gondot okoz maga az altatás is. Sokan esnek abba a hibába, hogy mikor próbálják álomba ringatni a kisbabát, túl hamar rakják vissza a kiságyba a gyermeket. Fontos tudni, hogy a kisbabáknál még másképpen működik az elalvási fázis, mint a felnőtteknél. Míg egy felnőtt képes egyből mély álomba szenderülni, addig egy  kisbaba először csak könnyű álomba esik, majd körülbelül 20 perc után kezdenek fokozatosan a mély álom fázisába kerülni. Emiatt érdemes magát az altatási rituálét körülbelül 20 percig végezni. Az alvás kezdeti fázisában a baba szeme már csukva van, de látszik, hogy a szemhéja még mozog és a légzése is rendszertelen. A végtagjai még feszesek, és néha még grimaszol is. Néhány kisbabánál még rengés szerű szopó mozgások is látszódhatnak. Mikor látod, hogy a baba grimaszolása és mozgolódása teljesen megszűnik, a légzése egyenletessé válik, és a végtagjai is elernyednek és súlytalanul lógnak, akkor már visszateheted a kiságyba, mert valószínűleg már elérte a mély alvási fázisát. A baba növekedésével ez a hosszú, úgynevezett könnyű álomszakasz rész egyre inkább elmarad, és egyre hamarabb képes egyből mély álomba szenderülni.

        Míg a felnőtteknél egy alvási periódus átlagosan 90 percig tart, addig egy kisbaba alvási periódusa átlagosan 40-50 perces. Egy alvási ciklus végén meg is figyelhető hogy a gyermek végtagjai elkezdenek megfeszülni, grimaszol, szemhéja remeg és rendszertelenül lélegzik. Ilyenkor újra a könnyű álomszakaszában van, mely körülbelül 10 percig tart. Ez az álomszakasz nagyon kritikus tud lenni, ugyanis ha ebben a periódusban valamilyen kellemetlen körülmény megzavarja a babát, akkor könnyen felébred. Ha semmi nem zavarja meg ebben a 10 perces időintervallumban, akkor újra kezdődik egy mély álom szakasz.

       Vegyük figyelembe, hogy a kezdeti időszakban a legnagyobbak a csecsemők igényei, viszont ekkor tudják a legkevésbé kifejezni igényeiket. Ha a csecsemők egész éjjel mélyen tudnának aludni, sok alapvető szükségletük kielégítetlen maradna, emiatt fontos, hogy ne kerüljenek hosszú időre mély alvási fázisba.

       A babák életében nagyon fontos tényező még a rendszeresség, az hogy legyen egy napi rutin az életükben, ugyanis ők ez alapján tájékozódnak a világban. Természetesen nem kell nagyon szigorúan venni, de fontos, hogy a baba napi eseményei körülbelül egy időpontban történjenek. Számukra még kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott és a nyugodt környezet.

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt