Cikkek >

A család új tagja, avagy az első hat hét.

A kisbaba érkezése örömteli esemény, de alapjaiban változtatja meg a család életét. Ha első baba, akkor a szülőknek minden új. Ha már van gyerek és tapasztalat, akkor ez a kisbaba biztosan más, mint a nagytesó.

Bármelyik esetben a szülés utáni hat-nyolc hetet jellegzetes kihívások jellemzik, melyek fokozott fizikai és érzelmi terhelést jelentenek.        A kisbabák érzékenyek mindenféle vegyszerre, ami a környezetükbe, esetleg az anya szervezetébe kerül. A kihívások kezelésében ezért érdemes természetes módszerekhez folyamodni. Tekintsük át a lehetőségeket.         

A fizikai sérülések (gátseb, császármetszés, mellbimbó kisebesedése) sokszor akadályozzák az anyát kisbaba ellátásában. Ezek mielőbbi gyógyulásához bátran kihasználhatjuk a gyógynövények fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hámosító, fertőtlenítő hatásait.    

A tej belövellése, a baba igényének megfelelő tejmennyiség beállása és a szoptatási szokások kialakítása szintén kihívást jelenthet. A kezdő anyukáknál gyakran előforduló fájdalmas mellgyulladás elkerülhető a mell folyamatos ellenőrzése, gyengéd masszírozása és megfelelő borogatása által.

Sokszor föl merül a kérdés: Vajon elég a tej a kisbabának? Ha szükséges, a tej mennyiségének növeléséhez a sok folyadék, fehérje dús étkezés és gyógyteák fogyasztása ajánlott. A baba fejlődéséhez az anyatej minősége is fontos, ami az anyuka tápanyag és vitaminraktárainak folyamatos feltöltésével és szinten tartásával érhető el.           

A kisbabák emésztőrendszerének meg kell érnie, ami egy folyamat. A hasfájás réme sok család életét megkeseríti. Ilyenkor az anyatejes babák esetében is érdemes ellenőrizni a tejcukor intoleranciát, ami a laktáz (tejcukor emésztő) enzim pótlásával megoldható. A hasfájás tulajdonképpen a bélben felhalmozódó levegő okozta görcs. A kisbaba hasának gyengéd körkörös simogatásával, segíthetjük a gázok távozását. Az anyatejes babák esetében érdemes fokozottan figyelni a rostos, szeles élelmiszerek csökkentésére az anyuka étrendjében. A tejfakasztó és görcsoldó hatásairól ismert édeskömény ánizs keverék nagyobb mennyiségű (1 liter naponta) fogyasztása esetén, a baba az anyatejjel együtt a görcsoldót is kapja.               

A rosszul alvó baba szintén komoly kihívás a szüléstől még kimerült anyuka számára. Ha az éhség, hasfájás, nedves pelus kizárható mint ok, lehet hogy kisbabánk érintésre vágyik. Ebben az esetben is fordulhatunk a nyugtató gyógynövényekhez segítségért, akár egy összebújós pihenés vagy az esti fürdetés kapcsán.

 Az anya megfelelő mennyiségű pihenésének biztosítása, akár napközben is, az éjszakai ügyelet kiegyensúlyozására, nagyon fontos a tejtermelés és az anyuka regenerálódása szempontjából. A kipihent anyuka mellett a baba is sokkal nyugodtabb. Egy lazító fürdő vagy zuhany, nyugtató gyógytea, gyengéd masszázs segítenek ellazulni a viharos hormonváltozások közepette, akár megelőzve a szülés utáni depresszió megjelenését is.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan támogathatod az első hat hét gyönyörűséges, de kihívásokkal teli időszakát természetes eszközökkel, kövesd a Babavilág márciusi és áprilisi eseményeit a Facebookon.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt