Cikkek >

A pelenkázás szabályai

       A pelenkázás az egyik leggyakoribb dolog, amit a baba megszületése után csinálni kell, így érdemes még a baba megszületése előtt tisztába kerülni a pelenkázás alapvető szabályaival. Természetesen kezdetben minden szülő bizonytalan ebből fakadóan akadhatnak kezdeti nehézségek, de egy-két alkalom után általában mindenkinek egyre gördülékenyebben megy a dolog.

       Alapvető szabály, hogy minden pelenkázás előtt alaposan  mossunk kezet, hogy csak tiszta kézzel nyúljunk a babához nehogy megfertőződjön. Érdemes előre magunk mellé készíteni a pelenkázáshoz szükséges eszközöket, hogy ne közben keljen még szaladgálni a különböző dolgokért. Pelenkázni igazából bármilyen sík felületen lehet, aki nem akar külön pelenkázó részt a gyermeknek, akkor a tisztába rakása megoldható ágyon vagy akár a kanapén is, viszont arra figyeljünk, hogy soha egy pillanatra se forduljunk el a gyermektől, mert főleg később, ha már forgolódni is tud a baba egy pillanat alatt leeshet az adott felületről. A balesetek elkerülése miatt mi inkább ajánljuk a minimum 3 oldalú pelenkázók használatát, melynek három oldalán minimum 10 cm-es perem található, így a kisbaba biztosan nem tud lefordulni a pelenkázóról.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


       Ha kakilás után tesszük tisztába a babát, óvatosan szedjük le róla a pelenkát. A pelenka elülső részével igyekezzünk minél több piszkot eltávolítani, majd hajtsuk össze és tegyük zacskóba. Nedves kendővel töröljük át a baba hasát, lábainak hajlatait, valamint a baba popsiját és nemi szervét. Azonban mindig ügyeljünk arra, hogy a baba popsijától és nemi szerveitől mindig kifele végezzük el a bőrfelület tisztítását, nehogy elfertőződjön a baba nemi szerve.

       Kislányoknál fogjuk meg a baba bokáját majd enyhén emeljük meg a popsiját és a nedves törlőkendővel tisztítsuk meg a külső szeméremajkakat, belül azonban soha! Innen haladhatunk át a végbél környékére, ezáltal elkerülhetjük, hogy az ott megtelepedett baktériumok átkerüljenek a hüvely környékére. Miután alaposan áttisztogattuk utána mindig figyeljünk arra, hogy a baba bőre száradjon meg, erre a célra használhatunk textilpelenkát.

       Kisfiúknál óvatosan hámozzuk le a pelenkát, ugyanis előfordulhat, hogy a hőmérséklet változásra éppen akkor kezd el pisilni és bizony kellemetlen meglepetések érhetnek minket. A péniszt lefelé irányuló mozdulatokkal tisztítsuk meg a herezacskókkal együtt. Ugyanúgy, mint a kislányoknál a  kisfiúkat is a bokájukat megfogva egy picit emeljük meg és úgy tisztítsuk meg a végbél környékét.

       A pelenkázásnál ügyeljünk arra, hogy a pelenka sehol ne szorítsa a babát, ne gátolja a szabad mozgásban, és ne kényszerítse olyan testhelyzetbe, mely alapvetően kényelmetlen számára, ugyanis a szoros pelenka akadályozhatja alsó végtagjainak egészséges fejlődését. Akkor tudhatjuk, hogy rosszul pelenkázunk, hogyha a babáról levéve a pelenkát egyből elkezd rugdalózni és a lábával hevesen kapálózni, ugyanis ha szoros rajta a pelenka, akkor a pelenka levételekor úgy érzi, mintha egy felesleges gönctől szabadulva meg. Ha nem tapasztalunk ilyen reakciót, akkor a pelenka szorossága miatt valószínűleg nem kell aggódnunk.

       Fontos, hogy a pelenkában mindig száraz legyen a baba bőre, emiatt olyan pelenkát használjunk, amely gyorsan elvezeti a nedvességet ugyanis ha nedves pelenkával fedett a baba bőre, az könnyen kiütéseket eredményezhet. Természetesen a pelenka gyártók ma már igyekeznek olyan pelenkákat gyártani, melyekben nem marad nedves a baba bőre, ennek ellenére, ha látjuk, hogy a baba ürített érdemes egyből tisztába rakni. A babák bőréről érdemes tudni, hogy körülbelül 3 éves korig a bőrük savas védőhatása nagyon fejletlen, emiatt  jobban ki vannak téve a különböző külső hatásoknak. Kezdetben pedig körülbelül ötször vékonyabb a bőrük mint egy átlagos felnőtt embernek, emiatt fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő ápolásukra.

       Nagy dilemmát szokott még okozni az a kérdés, hogy mikor is cseréljünk pelenkát. Természetesen alapvető, hogyha látjuk, vagy érezzük, hogy ürített a baba, akkor tisztába tesszük. Legkönnyebben úgy tudjuk eldönteni, hogy pelenkacserére van-e szükség, hogy megszagoljuk vagy megtapogatjuk a pelust. Ha sem tapintás, sem pedig szag alapján nem tudjuk eldönteni, akkor hátul ahol rugalmasabb a pelenka derékrésze, bedughatjuk az ujjunkat, hogy érezzük nedves-e a pelenka.

       Ezenkívül cseréljük a pelenkát etetés előtt vagy után. Itt az a lényeg, hogy döntsük el, hogy inkább előtte, vagy utána szeretnénk, amihez tartjuk is magunkat, hogy a baba megtanulja a sorrendet és tudja melyik folyamat után mi jön. Az etetés előtti illetve utáni pelenka cserének is van hátránya. Az etetés előtt nyűgős lehet a pici, ha üres a gyomra, emiatt nehezebb lehet a tisztába rakása, etetés után nyugodtabb viszont itt vigyázni kell a tele pocakjával. Ezenkívül  ébredés után, illetve séta előtt javasolt még a tisztába tevése a csöppségnek.

       Másik nagy kérdés hogy eldobható vagy textil pelenkát használjunk-e? Az eldobható pelenka használata természetesen sokkal egyszerűbb hiszen nem kell bajlódni a mosásával, szárításával és vasalásával. Egyszerűbb gyorsabb és sok energiát spórolhatunk meg a használatával. Sokan viszont az eldobható pelenka ellen vannak hiszen sokkal költségesebb és a környezetet is jobban károsítja, mivel rendszerint vegyi anyagokkal kezelt fapépből készülnek, melyek így körülbelül 100 év alatt bomlanak le.

       A textilpelenka olcsóbb hiszen csak egyszer kell megvenni, viszont folyamatos tisztítása sok macerával jár. Fontos a megfelelő tisztításuk, illetve fertőtlenítésük, mivel ha nem megfelelően tisztítjuk, könnyen összeszedhet valamilyen nem kívánt fertőzést a baba. Ennek elkerülésére használjunk fertőtlenítőt. A pisis, illetve a kakis pelenkákat külön vödörben fertőtlenítsük legalább 6 órán át. Ezután öblítsük ki őket, és 60-90 fokon mossuk ki mosógépben. A textilpelenkák is sokat fejlődtek az utóbbi évtizedekben hiszen a legtöbb típus már speciális formájú, ezzel is megkönnyítve a pelenkázás folyamatát.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt