Cikkek >

A szoptatás 1x1-e

Neked is, mint minden nőnek, életed egyik legfontosabb és legszebb pillanata lesz, amikor kisbabádat először a karjaidba veheted. Cikkünk "A szoptatás 1x1-e" segít abban, hogy a szoptatás Neked is és a babának is élmény legyen.

1. A mell ápolása
A problémamentes szoptatás egyik legfontosabb feltétele a mellbimbók előkészítése, amit már a terhesség alatt jó elkezdened. Naponta egyszer 5 percen keresztül frottírtörölköző segítségével masszírozd, illetve kétszer hüvelyk és mutatóujjaddal gyengéden dörzsöld a mellbimbókat. A szoptatás előtti és utáni meleg vizes lemosással megelőzheted a mellbimbók begyulladását. Figyelem: a túl szűk melltartó is okozhat gyulladást.

2. Korai mellre vétel
A szülés után körülbelül fél órával a babánál nagyon erős szopási inger jelentkezik. Bár ilyenkor csak a legritkább esetben szopik a baba, a szopási inger elősegíti a későbbi szoptatást.

3. Rooming in
Amerikából származó kifejezés. Az anya és az újszülött a kórházban már az első naptól egy szobában van. Így az éhesen síró kicsit a mama bármikor felveheti, megszoptathatja. Gyakori, hogy éjszakára átviszik a babát a csecsemőosztályra, így a kismama nyugodtan alhat.

4. Gyakori szoptatás
Alapvető elv: maga a szoptatás az anyatejképződés legjobb serkentője. Minél gyakrabban szoptatod a kisbabát, annál több anyatej képződik. Eleinte gyakran kell etetned, még éjszaka is. 2-3 hónapos kortól kialakul a napi hatszori étkezése. Három hónapos korukig a babák naponta általában testsúlyuk 1/5-1/6-ának megfelelő mennyiséget fogyasztanak el.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


5. A helyes szoptatás
Kényelmesen elhelyezkedve, akár fekve, akár ülve is szoptathatsz. A baba, ha arcához ér, megtalálja a mellbimbót, de segíthetsz neki, ha hüvelyk- és mutatóujjaddal egy csöppet megnyomva a szájába igazítod. Vigyázz arra, hogy az orra szabadon maradjon. Evés után a böfizéshez emeld fel a babát. Mindkét mellből szopjon a kicsi. Célszerű az etetést egyszer a jobb, egyszer a bal mellel kezdened, mivel a baba az először kapott mellet erősebben szívja, mint a másodikat.

6. Nincs merev etetési rend
Annyiszor egyen a baba, ahányszor megéhezik. Általában 15-20 perc alatt jóllakik. 20 percnél tovább szoptatnod nem tanácsos, mivel a mellbimbód kisebesedhet, begyulladhat. Ajánlatos éjszaka is szoptatnod, így lesz folyamatos a tejképződés- és megelőzheted a mell begyulladása.

7. Nyugodt körülmények a szoptatásnál
A szoptatáshoz idő és nyugalom kell. Ha vendégeid vannak, telefonon hívnak, egyéb feladatokra, problémákra kell figyelned, ez sem neked, sem a babának nem tesz jót.

8. Türelem
Legyél türelmes. Ne várd, hogy az első pillanattól minden tökéletesen menjen. Minden baba más. Az egyik azonnal jól szopik, a másiknak bátorítás kell. Van aki sokat eszik, a másik kevesebbet, de gyakrabban.

9. A teáztatásról
A jól szopó kisbaba folyadékigényét az anyatej kielégíti, de ha lázas, vagy túlságosan nagy meleg van, teáztathatod. Ilyen esetekben kérd nyugodtan a védőnőd segítségét.

10. A folyadékfogyasztás növeli a tej mennyiségét
Szoptatós kismamaként helyesen teszed, ha sok gyümölcs, és zöldség levet fogyasztasz. A multivitamin italok kifejezetten kismamák számára készültek, mert tartalmazzák a legfontosabb vitaminokat és a szükséges vasat.

+1 Tanács: Ha a szoptatási időben el kell menned otthonról, sterilizált üvegbe fejd le a tejet, így a hűtőszekrényben 24 órán át eltarthatod.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt