Cikkek >

A tökéletes babaszoba kialakítása

A babavárás hónapjai alatt a leendő szülőknek számtalan teendője van, mint például orvosi vizsgálatokra járás, babaruhák beszerzése vagy a névválasztás. Mindemellett azonban talán az egyik legizgalmasabb és legkedvesebb "feladat" megálmodni, majd megtervezni az ideális babaszobát. A szülők számára viszont nagy kihívást jelenthet a kialakítása és berendezése. Ennek megtervezése során több szempontot is érdemes figyelembe venni. Hogy pontosan mik is ezek, azok a következőkben olvasható tanácsokból kiderülnek. 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Milyen legyen a babaszoba padlója és falainak színe? 

A padló esetében több opció is rendelkezésre áll. Egy babaszoba előkészítésében azonban érdemes figyelembe venni a tisztíthatóságot. A padlószőnyeg így tehát nem a legmegfelelőbb választás. Annak ellenére, hogy melegebb érzést kelt, nehezen tisztítható, továbbá a poratkák miatt allergizáló hatású lehet. Ha a baba már kúszni-mászni kezd vagy rendszeresen játszik a földön, akkor ajánlott külön szőnyeget tenni a padlóra. Ebben az esetben is a legjobb választás a rövid szálú, vagy síkszövött változat, hiszen fontos, hogy a gyerkőc ne tudja kitépni, majd a szájába venni a szálakat. A babaszobában erősen ajánlott minden szőnyeg alá csúszásgátlót tenni, a legnagyobb biztonság érdekében, illetve gyakran poszívózni, elvinni alapos fertőtlenítésre. A legszerencsésebb választás a parketta vagy laminált padló, amely könnyen és egyszerűen tisztítható. 

Ami a falakat illeti, érdemes elsősorban egy tisztasági festést elvégezni. Ezt követően szabadon engedheted a fantáziád a szín választásával kapcsolatban. Lehetőség szerint kerüld a túlságosan vibráló, erőteljes és élénk színeket, helyette válassz valami halványabb, egyszerűbb pasztel színt. Ajánlott csak pár színt használni, hogy kellemes és pihentető környezetet biztosítsunk a csöppség számára. Manapság elterjedt dizájn az egyedi készítésű falfestés, de egy aranyos tapéta is kiváló választás lehet a szoba otthonosabbá tételéhez. 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

A megfelelő világítás

A babaszoba megtervezésében a világítás sem elengedhetetlen szempont. A gyermekszoba kialakítása során fontos, hogy a lehető legtöbb természetes fényt kapja, emellett pedig a mesterséges fényt is praktikusan érdemes megtervezni. A fények vásárlásánál kerüld a hideg fények választását, ehelyett részesítsd előnyben a meleg, energiatakarékos alternatívákat. A fő fényforrások mellett érdemes több kellemes és meghitt fényforrást berendezni. Egy tökéletes éjszakai fény nélkülözhetetlen eleme a babaszobának, ugyanis nemcsak megnyugtató érzést nyújt, hanem hasznos lehet a szülő számára, ha éjszaka be akar lesni a gyerkőchöz. A gyerekszobában ajánlott árnyékolót felszerelni.

Kiságy

A baba sikeres elaltatásához, pihentető alvásához és megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a tökéletes babaágy kiválasztása. A bútordarab elhelyezése esetén kulcsfontosságú néhány alapvető szabályt figyelembe venni, ugyanis a rossz helyen lévő kiságy hatással lehet a baba alvására. Fontos, hogy a kiságy nem kerülhet huzatos helyre, ablak, ugyanakkor fűtőtest mellé sem, hiszen a csemetét midenképp óvni kell a melegtől és a hidegtől egyaránt. Míg a beáramló, friss levegő jót tesz a helyiségnek, addig a huzat rendkívül árthat a babának. Helyezd a babaágyat a szoba legcsendesebb pontjába, hiszen az utcáról behallatszó zajok megzavarhatják a baba alvását. Továbbá legyen egyszerűen megközelíthető. Emellett érdemes arra is ügyelni, hogy a kiságy felé ne kerüljön polc, hiszen arról bármikor leeshet egy rosszul rátett tárgy. Az ágy berendezését illetően a megfelelő biztonság eléréséért érdemes rács- vagy fejvédőt alkalmazni. Érdemes nagyobb kiságyat választani, pl. 70x140-es méretet, ami kb. 2-3 éves korig használható. Manapság a babaágy rácsa levehető vagy ággyá alakítható az egész szerkezet, annak érdekében, hogy használható legyen a gyermek növekedését követően is. A kiságy mellé tanácsos elhelyezni egy kényelmes fotelt, amely egy tökéletes kellék az éjszakai altatáshoz vagy a szoptatáshoz. Emellé nyugodtan tehetsz egy kisebb asztalt, amire pakolhatod a különféle tárgyakat, mint a cumisüveg vagy egy könyv.

Kombinált kiságy 

A kiságy választásánál kiváló és praktikus opció lehet a kombinált változat, hiszen könnyedén heverővé és éjjeli szekrénnyé alakítható a pelenkázólap és az ágyrácsok levételével, így a gyerkőc a későbbiek folyamán is használhatja. 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Pelenkázó komód 

Ha van rá lehetőség és helyi kapacitás mindenképpen érdemes a kiságy mellé, közvetlen közelébe berendezni a pelenkázó komódot. Mivel eleinte a baba pelenkáját rengeteg alkalommal cseréljük, így hasznos ha az ágy közelében van. Célszerű ha a tisztába tételhez legfontontosabb kellékeket is kéznél tartjuk, hiszen ezekre minden esetben szükség van. Ajánlott olyan komódot vásárolni, amelynek pelenkázó lapja alatt tágas fiókok vannak, így ezekben kényelmesen tudja az anyuka tárolni a pelenkázáshoz szükséges kiegészítőket.

További tippek a babaszoba kialakításához

  • Nemcsak a babaszobában, de az egész házban szinte kötelező a konnektorvédők alkalmazása
  • Nélkülözzük a földig érő függönyöket és a növényeket 
  • Próbálj meg olyan hangulatot teremteni benne, amely komfortos és biztonságos érzetet nyújt a babának
  • A helyiségben lévő bútorok szélei legyenek lekerekítve vagy levédve, hogy a gyerkőc ne tudja megütni magát
  • Különös figyelemmel legyünk a lépcsőkre és azok korlátaira
  • Ajánlott nemcsak a babaszoba bútorait, de az egész ház berendezéseit is falhoz rögzíteni, hogy azok véletlenül se borulhassanak a gyerekre

Babaszobával kapcsolatos termékeket az alábbi linken találhatod:

Tovább a Babaszoba termékekhez

Képek forrása: freepik.com

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt