Cikkek >

Hogyan öltöztessük a babákat a különböző évszakokban?

Néha egy felnőttnek is nehéz eldöntenie milyen ruhadarab lenne az ideális az egyes évszakokban, gyermekünknél pedig még nehezebb a választás. Számításba kell vennünk, hogy milyen az aktuális időjárás, illetve hogy milyen szállítóeszközzel indulunk útra. A kisbabák még nem urai saját hőháztartásuknak, emiatt télen könnyen meghűlhetnek, nyáron pedig túlhevülhetnek.

Tavasz:

Öltözködés szempontjából talán ez a legrosszabb évszak, hiszen reggel és az esti órákban hűvös van, viszont a déli órákban kimondottan meleg. Legjobb megoldás a réteges öltözködés. Legalulra kerüljön egy pamutból készült rugdalózó, felé kabát, illetve egy takaró, attól függően, hogy melyik napszakban indulunk sétára, aszerint váltogassuk a rétegeket. 1 éves korig, amíg a kicsi nem mozog túl aktívan, addig az a legjobb, hogyha 1 réteggel többet adsz rá, mint amennyi rajtad van. Ha már aktívan mozog a baba, akkor a plusz egy réteget elhagyhatjuk. Érdemes beszerezni egy cipzáras pamut mellényt is, ami könnyen le és felvehető, ha éppen beborul, vagy épp kisüt a nap. A tavasz igen változékony lehet, így előfordulhat, hogy ha hosszabb sétára indulunk, 1-2 óra múlva sokkal hűvösebb lesz, így mindig legyen nálunk egy tartalék pulóver vagy egy kocsikabát.


Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Nyár:

Nyáron elég önmagában egy body, zokni és egy pár szandál. Hat hónapos kor alatt a közvetlen napsütéstől mindenképpen védjük a baba bőrét. Adjunk rá széles karimájú kalapot, ami védi a fejét, arcát és a nyakát. Ezen kívül használjunk napernyőt és védőkrémet. Az újszülötteknél kicsit más a helyzet. 6 hetes korig 20 és 25 °C között adjunk rá pamutból készült bodyt, és hosszú ujjú rugdalózót, 25-31 °C között elég egy rugdalózó, afelett pedig egy body. 6 hetes kor felett, hagyatkozhatunk saját hőérzetünkre!

Ősz:

A réteges öltözködés ősszel is tökéletes megoldás. Egy vékonyabb body, póló, nadrág vagy szoknya a harisnya felé, illetve egy vastagabb pulcsi jó választás. Itt is legyen nálunk egy kis kabátka és takaró, ha hirtelen lehűlne a levegő vagy feltámadna a szél.

Tél:

A kisbabáknak télen is szükségük van a friss levegőre. Ajánlások szerint -5 °C -ig kivihetjük a kisbabákat a szabad levegőre, de ekkor is inkább csak 30-40 percre. 0 °C körül már egy órára is növelhetjük ezt az időt.  Ha -5 °C alatt van a hőmérséklet akkor érdemesebb otthon maradni, vagy egy hordozókendővel útnak indulni, ahol a testünk melegével biztosíthatjuk a kellő meleget a kicsi számára. A hideg levegő önmagában nem okoz megbetegedést, viszont kevésbé lesz ellenállóbb a baba szervezete a kórokozókkal szemben.

A kismamák gyakran esnek abba a hibába, hogy átesnek a ló túl oldalára és inkább jobban felöltöztetik a kicsit, mint amennyire a hőmérséklet megkívánná, azonban ezzel nagy hibát követnek el, mivel a kicsi megizzadhat és a hideg levegőben azonnal meg is fázik. A legjobb megoldás a réteges öltözködés. Legalulra természetes anyagból készült ruhát válasszuk, az izzadás elkerülése miatt. Adjunk meleg, hosszú ujjú rugdalózót a kicsire. A külső ruházat legyen sűrű szövésű és hőszigetelő réteggel ellátott. Mindig adjunk rá sapkát, hiszen a testükhöz képest nagy felületű, sokszor kopasz fejükön igen nagy hőt veszítenek el. A sapkánál viszont ügyeljünk arra, hogy ne megkötős típus legyen, nehogy a madzaga rátekeredjen a nyakára. Ezenkívül adjunk rá kiskesztyűt, bébi cipőt, valamit használjunk a babakocsiban bundazsákot. Azt, hogy a babának melege van-e azt a tarkóján tudjuk ellenőrizni. Ne a kezükön vagy a lábukon ellenőrizzük a hőmérsékletet, mert a kicsik perifériás keringése még nem túl hatékony, emiatt általában a kezük és a lábuk hidegebb a többi testrészükhöz képest. A túlhevülésre utaló jelek a következők: kipirosodott arcbőr, csapzott haj, verejtékezés, szapora légzés, illetve nyugtalanság.

Fontos, hogy a babaruhák vásárlásánál ne essünk abba a hibába, hogyha meglátunk egy cuki darabot azonnal megvesszük a kicsinek. Nézzük meg, hogy jó minőségű anyagból készült-e, nincsenek-e zavaró helyeken gombok vagy patentok. A legfontosabb, hogy a baba kényelmesen érezze magát az adott ruhadarabban!

 

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt