Cikkek >

Hogyan tartsuk tisztán a mellszívót?

Számos dolgot tehetünk a kisbabánk fejlődéséért és egészségért, ezen belül a kezdeti időszakban az anyatejjel való táplálás a legjobb. A baba anyatejjel való ellátásának egy lehetséges módszere a fejés. Ennek egy fontos eszköze a mellszívó, amely alkatrészeinek tisztán tartása rendkívül nélkülözhetetlen, hiszen a mellszívó részein maradt anyatejben rövid időn belül könnyedén elszaporodhatnak a baktériumok. 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Minden használat előtt

 • Alaposan mossunk kezet szappannal és bő vízzel fél percig.
 • A megtisztított mellszívó készülék összeszerelését követve ellenőrízzük, hogy a tárolás során a mellszívó vagy a csővezeték része nem sérült-e, szennyezett vagy penészes. Ha igen, azonnal dobjuk ki és cseréljük le.
 • Közös használat esetén tisztítsuk meg fertőtlenítős kendővel a szabályozó tárcsákat, a ki/bekapcsolót és a munkalapot.

 

 Minden használat után

 • Öblítsük át és tisztítsuk meg a befejezés után minél hamarabb a mellszívót és annak alkatrészeit.
 • Tisztítsuk meg a fejés környezetét, különösen, ha közös mellszívót használunk, fertőtlenítő kendővel tisztítsuk meg a szabályozó tárcsákat, a ki/bekapcsolót és a munkalapot.
 • Tároljuk biztonságosan a tejet! A tejgyűjtő üvegre tegyünk fedelet vagy a tejgyűjtő zacskót jól zárjuk le, felcímkézve dátummal és időponttal, majd azonnal tegyük hűtőbe.

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

A mellszívó tisztítása történhet kézi úton és mosogatógép használatával is, abban az esetben, ha a mellszívó készülék gyártója ajánlja

 A mellszívó tisztítása kézi úton

 • Helyezzük a mellszívó alkatrészeit egy tiszta mosogatóedénybe, amelyet kizárólag a baba etetőeszközeinek tisztítására használunk. Ne helyezzük az alkatrészeit közvetlenül a mosogatóba, mert a mosogatóban és a lefolyócsőben lévő baktériumok könnyedén megfertőzhetik a mellszívót
 • Töltsük fel a mosogatóedényt forró vízzel és adagoljunk bele szappant
 • Az alkatrészek alapos megtisztításához, átdörzsöléséhez használjunk súrolókefét, amely szintúgy legyen tiszta, csak a babaetető eszközeivel érintkező kefe
 • Bő folyóvíz alá tartva öblítsük le az alkatrészeket, vagy merítsük alá egy olyan friss vízzel teli mosogatóedénybe, amelyet kizárólag a babaeszközök elmosására használunk. 
 • Levegőn hagyjuk alaposan megszáradni, az alkatrészeket és a mellszívó készüléket helyezzük egy piszok- és pormentes helyen lévő tiszta, frissen mosott konyharuhára vagy papírtörlőre. Fontos, hogy ne használjuk a konyharuhát az alkatrészek szárazra törléséhez, ugyanis kórokozókat vihetünk rájuk. 

 

A mellszívó tisztítása mosogatógépben (ha a mellszívó készülék gyártója ajánlja)

 • A szétszedett mellszívó alkatrészeit tegyük a mosogatógépbe, biztosítsuk, hogy olyan helyre kerüljenek, ahonnan nem tudnak a gép szűrőjében landolni

Ha lehetőség van rá a mosogatógépet forróvizes mosogatás és melegen szárító programon (vagy sterilizáló programon) futtassuk át, ugyanis ezzel több károkozó elpusztítását segíthetjük elő.

 • Mielőtt kivesszük a mosogatógépből a készüléket mossunk kezet szappannal és vízzel, majd elrakhatjuk az alkatrészeket. Abban az esetben, ha az alkatrészek nem teljesen szárazak, hagyjuk őket egy tiszta konyharuhán vagy törlőkendőn a levegőn megszáradni. Ebben a helyzetben se használjuk a konyharuhát a szárazra törléshez, hiszen könnyedén kórokozókat vihetünk a készülékre.
 • Ha mosogatóedényt vagy üvegtisztító kefét használunk az alkatrészek tisztítására, természetesen ezeket is alaposan tisztítsuk meg és a levegőn hagyjuk megszáradni minden használat után. 

 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Sterilizálás a védelem érdekében

A baktériumokkal szembeni fokozott védelemért legalább naponta egyszer a mellszívó alkatrészeit. A sterilizálás különösen fontos, ha a kisbabánk 3 hónapos kornál fiatalabb, vagy valamilyen betegség, orvosi kezelés miatt gyengébb immunrendszerrel rendelkezik. A napi szintű tisztítás nem feltétlen szükséges idősebb, egészséges babáknál, ha az alkatrészeket minden használat után alaposan elmossuk. Minden alkatrészt az alábbi módok valamelyikével sterilizáljuk.

 • A mellszívó alkatrészeket, mosogatóedényeket és üvegtisztító keféket csak mosogatás után sterilizáljunk.
 • A sterilizálás előtt ellenőrízzük a gyártó utasításait, miszerint az alkatrészeket gőzölni vagy kifőzni kell-e.

 

 1. Gőzsterilizálás: Használjuk a gőzfejlesztő rendszert vagy a mikrohullámú készüléket a gyártó utasítása szerint.
 2. Kifőzés: A kifőzésre alkalmas, szétszedett alkatrészeket helyezzük az edénybe és engedjünk rá vizet, tegyük az edényt a tűzhelyre és forraljuk fel a vizet, forraljuk 5 percig, majd vegyük ki őket tiszta fogóval

 

 • Minden esetben levegőn hagyjuk megszáradni. A sterilizált alkatrészeket, a mosogatóedényt és az üvegtisztító kefét tiszta, frissen mosott konyharuhára vagy papírtörlőre, piszok- és pormentes helyre tegyük. 

 

Tároljuk biztonságos helyen

 • Tegyük lehetővé, hogy a sterilizált mellszívó alkatrészek, a mosogatóedények és üvegmosó kefék a levegőn alaposan megszáradjanak, mielőtt eltesszük őket. 
 • A mellszívó újra összeszerelt alkatrészeit helyezzük tiszta, védett helyre, mint például használaton kívüli, szorosan zárható ételtároló zacskóba, edénybe. 

 

Tippek a mellszívó csővezetékének kezeléséhez

 • Helyes használat esetében a mellszívó csővezetéke nem érintkezik a lefejt tejjel, nem szükséges minden használatkor takarítani.
 • Legyen  tartalékban egy csővezeték, abban az esetben, ha az megrongálódna.
 • Ha a fejés befejeztével a csővezetékben vízcseppeket észlelünk, kapcsoljuk le a csővezetéket a tölcsérről/mellszívóról, de ne válasszuk le a motorról. Indítsuk el a mellszívót pár percre, addig amíg a csővezeték megszárad.
 • Ha a vezetékben penész vagy tej található, azonnal dobjuk ki és cseréljük le. 
 • Ha a csővezeték kivülről szennyeződött, töröljük át fertőtlenítő kendővel.

 

Tekintse meg különféle mellszívó készülékeinket a webáruházunkon

 

Képek forrása: www.freepik.com

Forrás: Szoptatásért Magyar Egyesület

 

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt