Cikkek >

Hogyan válasszak biztonsági autós gyerekülést?

Amint az ember szülővé válik a vásárlások és a mindennapok során is a legfontosabb szempont minden esetben a gyerek biztonsága lesz. Ez a gyerekülések estén sincs máshogy, hiszen ezek a darabok direkt a biztonság, védelem biztosítására lettek tervezve. Sajnos gyakran hallhatunk olyan balesetekről, ahol kisgyermek hal meg az utakon, balesetben. Ennek a legtöbb esetben a nem megfelelő ülésrögzítés, helytelen bekötés, vagy a nem megfelelően kiválasztott ülés az okozója. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk az általuk nyújtott funkciókkal, különböző méreteknek megfelelő típusaikkal. Természetesen a megfelelő, odafigyelő vezetés a legirányadóbb ezekben az esetekben, ezért legyünk óvatosak, körültekintőek az utakon, és tartsuk be a szabályokat! Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni Nektek kedves anyukák, apukák, hogy majd a vásárlás során könnyebb legyen megcélozni a kívánt darabot.

Gyerekülés választás szempontjai

A választás során elmaradhatatlan szempontnak minősül a kicsi kora, súlya, magassága egyaránt. A kresz szabály szerint ugyanis elől a 12 év és az 150 cm alatti gyerekek csak biztonsági gyermekülésben utazhatnak a gépjárműben, hátul 135 centis magasság felett elhagyható a gyerekülés használata amennyiben a gyerek az üléshez szerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető. Emellett magas fokú figyelmet kell fordítani: a gyerekülések megfelelő beállítására, a megfelelő, kényelmes üléshelyzet biztosításra, legfőképp a biztonsági övek megfelelő szorítására. Ha az öv vagy az ülés túl szűk, akkor az a gyerkőcnek kényelmetlen lesz, viszont ha valamelyik túl laza, akkor az nem nyújt kellő védelmet, azaz balesetveszélyes lesz. Semmiképp se legyen a gyerek feje magasabban, mint az ülés háttámlája, mivel kiemelkedően fontos, hogy a kicsi fejét jól támassza az ülés. Ha ez mégis megtörténik, akkor mindenképp egy nagyobb ülést kell beszerezni. Figyeljünk arra is, hogy a 2001 előtti járművek esetén előfordulhat, hogy a babahordozót/ülést nem tudjuk bekötni az öv nem megfelelő hosszúsága miatt. A kellemetlenségek elkerülése végett ajánlott bázissal (Isofix) ellátott gyerekülés használata. Ami pedig még a legfontosabb, hogy sose hagyjuk bekapcsolva a légzsákot ott, ahol a gyerek is tartózkodik, ugyanis baleset esetén nyomást, fulladást okozhat!

Mit jelent az Isofix?

Az Isofix nem más, mint az egész világon szabadalmaztatott könnyen kezelhető autóülés rögzítési rendszer, amellyel elkerülhetjük a helytelen bekötést. Modernségének és magas fokú biztonságának köszönhetően manapság majdnem minden típusú autóban megtalálható a bekötéséhez szükséges „kampó” (leginkább a 2006 után gyártott modelleket érinti). Ráadásul hagyományos módon, az autóban található 3 pontos biztonsági övekkel is beköthetők abban az esetben, ha az autóban mégsem lenne Isofix csatlakozás. Speciálisan kialakított váza elnyeli az ütközésből eredő energiák nagy részét, a talp az autó karosszériájához erősíti a gyerekülést és együtt mozog az autóval, kivéve baleset esetén, akkor az öv stabilabbá teszi. Magát a rendszert az ISO 13216 szabványban egységesítették, innen ered a neve. A törésteszteken is jobban teljesítenek az ilyen autósülések, mint a sima társaik.

Az I-size autós gyerekülésről

Az I-size egy gyerekülésekre kialakított új szabvány, amely kezd felülkerekedni az R44-es régebbi szabványon. A gyerekülések gyártóit kötelezik, hogy ezen új szabványnak megfelelően fejlesszék ki az új gyereküléseket kezdődően a 0+ csoportú Isofix gyerekülésekkel. Az újdonságot a gyerek nem súly, hanem a magasság szerinti csoportosítás jelenti. Emellett új szabálynak minősül az is, hogy a gyereket 15 hónapos korig a menetiránynak háttal kell bekötni. Továbbá az I-size szabvány egy oldalirányú dinamikus ütközési tesztet is megkövetel a gyerekülés gyártóktól, így az I-size minősítéssel ellátott gyereküléseknél biztosak lehetünk, hogy oldalirányú ütközés esetén is megfelelő védelmet nyújtanak a kis utasnak. Ez az új szabvány hosszúság szerint 3 fő csoportba osztja a kategóriákat (40-85 cm, 80-105 cm, 105-135/150 cm).

Jó hírül szolgál az évről évre szigorúbb szabályoknak köszönhetően manapság már kicsi az esélye annak, hogy a boltokban rossz minőségű, nem megfelelő kialakítású modellekkel találkozzunk. Az ECE-R 44 szabvány szerint választott autósülés a legújabb teszteknek felel meg. Az Európai Unió tagállamaiban csak a szigorú előírásoknak megfelelő, minőségileg jóváhagyott üléseket szabad gyártani, forgalmazni, és gépkocsiba szerelni. A jóváhagyást a körbe zárt E betű jelenti, amely után számmal jelölik a forgalmazó országot.

Az alábbiakban az autósülések főbb csoportjait szeretnénk röviden bemutatni nektek, ezzel is segítve a tájékozódást az autós kiegészítők világában.  Mert az első a gyerek biztonsága utazás során is!

0 csoport (babahordozó 0-10 kg) és 0+ csoport (babahordozó 0-13 kg)

Ezt a kategóriát általában 9-12 hónapos korig lehet igénybe venni. Idetartoznak a kisebb hordozók, amelyeket az autó 3 pontos biztonsági övével köthetünk be. Igen praktikus a kezelhetőségük, ha a babakocsi vázához is illeszkedő darabot választunk, ezért érdemes erre is figyelni! Mivel a picik nyaka még nagyon gyenge, érzékeny, ezért hátrafele néző ülésre van szükségük. Így védelmet nyújthatunk erős fékezések, frontális ütközések esetén. Ugyanis frontális ütközés esetén egyenletesen elosztódik a terhelés. Emellett pedig a kicsik védelme érdekében szerezzünk be fejszűkítő, fej- és gerincemelő párnákat, vagy találhatunk olyan üléseket is, amelyekhez eleve jár. Baleset esetén az esetleges kirepülést egy megerősített háló/védőhuzat akadályozza meg. A kicsik ezekben az ülésekben nagyon nagy biztonságban vannak. Ha a gyerek feje már a hordozó tetején túl ér, akkor érdemes kicserélni egy nagyobb kategóriára. Az anyagminőség és az oldalsó védelem is lényeges szempontnak bizonyul, szintén fontos, hogy a hevederek rugalmasak legyenek, ne szorítsák túlságosan a picit. A fiúknak érdemes nagyobb, a lányoknak pedig kisebb méretű hordozót beszerezni, illetve a tavaszi, nyári babáknak is ajánlott, hogy majd ősszel és télen is vastagabb öltözék esetén is kényelmesen elférjenek. Baby hordozó helyett használhatunk babakocsihoz tartozó mózeskosarat is. Ezt a hátsó ülésre, menetirányra merőlegesen kell bekötni, a felnőttek számára készült 3 pontos biztonsági övvel rögzítve. De figyeljünk arra, hogy a kosárban mindenképp legyen biztonsági heveder, másképp nem alkalmas autóban való utazásra. Egy másik, használható opció a 0-18 kg-os korig használható bébiülés. Szintén 10 kg-os korig menetiránnyal fordítva alkalmazva, majd 10 kg fölött menetiránnyal szemben kell bekötni.

Megnézem a babahordozókat

1-es csoport (autós gyerekülés 9-18 kg)

Általában 9 hónapos kortól 4 éves korig ajánlottak ebbe kategóriába tartozó ülések. Két típusát különböztetjük meg. Az egyik 5 pontos saját biztonsági övvel rögzíti a gyereket, míg a másik a gépjármű saját biztonsági övével egy védőpajzson keresztül tartja stabilan a gyereket. Ezek az ülések menetiránnyal megegyező irányban is használhatóak. Jellemzően 18 hónapos kortól lehet áttérni a menetiránnyal azonos irányba néző ülésekre. 18 hónapos kor alatt továbbra is javasolt a menetiránynak háttal beszerelhető gyermekülés. Az 5 pontos biztonsági övvel ellátott modellek nagyobb kényelmet nyújtanak utazás során és légáteresztő borítással rendelkeznek. Nagyon fontos, hogy az öveket mindig feszesen rögzítsük, a kényelem érdekében javasolt a legalább két pozícióba dönthető ülés, valamint az ülés stabilra állítása. A nagyobb biztonság biztosításához az autó övéhez vásároljunk övrögzítőt, ami a fékezéskor történő kilazulás megelőzésében segít.
2-es csoport (15-25 kg): Ezek az ülések már nagyobb gyerekek számára vannak kialakítva, mivel a méretűk, háttámlájuk, teherbírásuk is sokkal nagyobb. Éppen ezért 3 és 7 év közötti gyerekeknek javasolt. Az esetek többségében az ülés és a háttámla elválasztható egymástól. Az autó 3 pontos biztonsági övével, vagy találhatunk olyan darabokat is, amelyek Isofix csatlakozóval az autó vázszerkezetéhez lehet rögzíteni. Természetesen az utóbbi darabok sokkal magasabb fokú biztonságot is nyújtanak. Mindenképpen ajánlott figyelni arra, a biztonsági öv feszes legyen, és az övfeszítő-automata is megfelelően működjön.

Megnézem a 9-18 kg-ig használható biztonsági autós gyereküléseket

3-as csoport (autós gyerekülés 15-36 kg)

Ebbe a kategóriába leginkább az ülésmagasítók sorolhatóak, amelyek már inkább kiegészítőnek, mint rendes gyerekülésnek tekinthetőek. Ezek már 36 kg-os teherbírással rendelkeznek. Könnyen levehető, mosható, egyedi huzatborítással vannak ellátva. Az ülésmagasító biztosítja, hogy a biztonsági öv a mellkason megfelelően rögzüljön, és a gyermeknek oldalt is megfelelő támasztékot nyújt. Ha az ülés egy háttámla nélküli modell, akkor az autó utas ülése használható erre a célra. Amire figyelni kell, hogy az autó ülés teteje (az ülésmagasító alkalmazása során) és a gyerek feje egy vonalban legyen. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a gyerek feje eltakarja a kilátást, illetve baleset esetén az ülés még védelmet nyújthat. Ha lehetséges, akkor ajánlott egy olyan modell választása, amely rendelkezik egy öv-vezetővel, ami biztosítja, hogy a deréköv rásimuljon a gyerek csípőjére.
Az esetek többségében az utóbbi két csoport (2/3) összevonható hasonlóságuk által.

Megnézem a 9-36 kg-ig használható biztonsági gyereküléseket

Megnézem a 15-36 kg-ig használható ülésmagasítókat

Összegyűjtöttünk pár hasznosnak minősülő rövidítést is, amelyek által már egyszerűbb lehet a tájékozódás.

Antikipp-System/Pivot link: Ütközés során védelmet nyújt, mivel a gyermekre előre mutató erők hatnak, még akkor is, ha jól is be van kötve gyermekünk komolyan megterhelhetik a nyakát. Isofixes bekötésű gyereküléseknél használható a technológia, mely egy áttételnek köszönhetően a keletkezett energia nagy részét lefelé vezeti el, azaz az ülés benyomódik az ülőlapba.

ATS (Active Tensioning System): övfeszítő rendszernek köszönhetően az öv dinamikusan visszahúzódik és megfelelően feszül függetlenül attól, hogy hány réteg ruha van a gyermeken és, hogy mocorog e utazás közben.

D-SÍP: Ez egy D-alakú védelmi eszköz, melyet az új Baby-Safe gyerekülések mindkét oldalán egyszerűen ki- és behajthatunk. Oldalirányú ütközésnél ez találkozik először az autó ajtajával és vezeti el az energiát az egész gyerekülésre.

Isofit: Az Isofix szó használható a 0, 0+ vagy 1-es csoportú gyerekülések esetében, melyekben a gyermek a gyerekülés 5 pontos biztonsági övével van bekötve. Az Isofit szó a 2. és 3. csoportok esetében használatos, melyekben a gyermek már a gépjármű saját 3 pontos biztonsági övével van bekötve (a gyerekülés továbbra is az Isofixes kampókkal van rögzítve!). A Römer gyereküléseknél találkozhatunk vele.

Isofix+: Isofix rendszerű bekötésre utal azzal a különbséggel, hogy ezeknél a gyereküléseknél egy harmadik rögzítési pont is használható (Top Tether). Az autó ülésének háttámlája felett elvezetett majd a padlóhoz (vagy az ülés háttámlájához hátulról) rögzített övvel felülről is stabilizálhatjuk gyerekülésünket, megakadályozva ezzel, hogy baleset esetén elforduljon a gyerekülés, illetve jobban elnyeli az ütközéskor keletkezett energiát.

SICT (Side Impact Cushion Technology): A Römer gyereküléseknél találkozhatunk vele. Oldalirányú ütközést csillapító technológia. Levegővel töltött energiaelnyelő anyag található a gyerekülés két oldalán, melyek az oldalirányú ütközésekkor a gyermekre ható energiát hivatottak csökkenteni. Statisztikák szerint ugyanis a gyerekülésben bekövetkezett halálesetek 20%-a ilyen ütközésekre vezethető vissza. Jelenleg a legtöbb gyártónál felkapott téma az oldalvédelem.

SI-PAD: Különleges formájú energiaelnyelő anyagból készült táblák, melyeket a gyerekülés fontosabb (oldalsó) pontjaira építenek be.

Top Tehter: Az autó ülésének háttámlája felett elvezetett majd a padlóhoz (vagy az ülés háttámlájához hátulról) rögzített övvel felülről is stabilizálhatjuk gyerekülésünket, megakadályozva ezzel, hogy baleset esetén elforduljon a gyerekülés, illetve jobban elnyeli az ütközéskor keletkezett energiát.

V-Tether: Hasonló a Top Tether technológiához, csak itt V-alakú a felső rögzítés. (Az öv a gyerekülésen két ponton kapcsolódik, és egy ponton rögzíthető az autóhoz.)
Univerzális: minden gépkocsiban alkalmazható.

Félig egyetemes: csak meghatározott gyártmányú gépkocsiba vagy modellváltozatába szerelhető be.

Speciális: csak egy meghatározott gyártmányhoz vagy modellhez készült.

ISOFIX + univerzális: meghatározott gépkocsi modellekhez ISOFIX rendszerben használható, de hagyományosan, biztonsági övvel rögzítve minden más gépkocsiba is beszerelhető.

A legtöbb rövidítéssel a Römer típusú autósüléseknél találkozhatunk.

Reméljük segíthettünk Nektek, várunk szeretettel üzleteinkben!

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt