Cikkek >

Hogyan válasszunk cumisüveget?

A megfelelő cumisüveg kiválasztása igen nagy fejtörést tud okozni a kismamáknak. Mivel a cumisüveg naponta többször is használatban lesz, ezért fontos, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk ki. Cumisüvegre akkor is szükség lehet, hogy ha anyatejet kap a baba, ha pedig tápszeres, akkor nélkülözhetetlen. A feladat nem egyszerű, hiszen a baba boltokban milliónyi cumisüveg kínálatból válogathatunk. Az első számú szabály, hogy ne kinézet alapján válasszunk! Az első hónapokban a kisbaba nem a külseje miatt fog szívesen inni belőle, hanem a cumi keménysége, formája illetve nagysága miatt.

Amennyiben szoptatás mellett, csak időnként szeretnéd használni a cumisüvegeket, egyfajta alkalmi helyettesítőként, akkor mindenképpen fontos, hogy minél kevésbé különbözzön az ívás technikája a szopástól. Érdemes olyan cumisüveget vásárolnunk, melynek alakja minél jobban hasonlít az anya emlőjének formájához. Ma már a gyártók igyekeznek arra törekedni, hogy az etető cumik minél inkább hasonlítsanak az anyai emlőre. Természetesen a valódi hatást sosem fogják tudni elérni, hiszen az anyai emlő meleg és puha, míg a cumi rideg és kemény, emellett pedig az emlőből való szopás sokkal nagyobb munkát igényel a csecsemő számára, míg a cumiból sokkal könnyebben áramlik ki a tej vagy a tápszer.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Mikor a cumisüveg anyagának kiválasztására kerül a sor, elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy mennyi idős a baba. Azoknak a babáknak, akik már egyedül is tudják fogni a cumisüveget, megfelelőbb választás lehet a törhetetlen műanyag, azonban számításba kell venni, hogy ennél a típusnál a folyamatos sterilizálás és mosás hatására elszíneződhet az üveg anyaga. Ha műanyagra esik a választás, akkor a műanyag mindenképpen legyen BPA mentes (Bisphenol A, a hormonrendszert megzavaró műanyagipari alapanyag). Azok a cumisüvegek, melyek üvegből készültek, könnyebben tisztíthatók, felszínük nem karcolódik, azonban nehezebbek és hamar törnek. Az anyaga kiválasztásakor azt is gondoljuk végig, hogy miként szeretnénk majd a cumisüveget sterilizálni, mivel ha a kifőzésre jut a választás, akkor fontos, hogy a cumisüveg minden egyes eleme bírja majd a terhelést.

Méret szempontjából kezdetben elég lesz a kisebb méretű is, például a 90-125 ml-es kiszerelés. A 2-3 hónapos babáknak azonban már nagyobb kiszerelésű cumisüvegre van szükségük, körülbelül 260-330 ml-es üvegekre.

A cumisüvegek formájánál fontos, hogy a baba által könnyen megfogható legyen, illetve stabilan megálljon, ha lerakjuk egy sík felületre. A szélesebb változatokba könnyű beletölteni az anyatejet vagy tápszert, illetve formájából adódóan könnyű tisztítani is akár egy szivaccsal is, míg a keskeny változatok nehezen tölthetőek és csak üvegtisztító kefével tisztíthatóak. A keskenyebb üvegeket könnyebben meg tudják fogni mind a szülők, mind pedig a csöppségek.

A cumisüvegeknél fontos szempont még, hogy etetés közben minél kevesebb levegőt nyeljen le a baba, ugyanis a gyomorba jutó levegő görcsöket okozhat a babánál, ami miatt nyugtalan lehet alvás közben, illetve hosszas sírás kísérheti. Olyan cumit válasszuk, amelyen speciális szelep van, mivel így az üvegben marad a levegő, és csak csekély mértékű levegő jut a baba gyomrába.

Cumisüvegből érdemes 2-3 darabot minimum beszerezni, illetve számítsunk rá, hogy az időteltével karcolódhatnak, repedhetnek, így bizonyos időközönként frissíteni kell a készletet!

A cumisüvegeknél vegyük figyelembe, hogy általában csak a saját gyártmányú cumijaival kompatibilisek, így tehát ne keverjük a különböző márkájú üvegeket és cumikat. Érdemes olyan cumisüveget választani, melynél mind a cumisüveg formáját és méretét, mind pedig a cumit is megfelelőnek ítéljük meg.

Az egylyukú cumik születéstől egy hónapos korig használhatóak, a két-három vagy négy lyukú cumik a harmadik és a negyedik hónaptól ajánlottak. Itt vegyük figyelembe azt is, hogy alapjába véve milyen étvágyú a babánk. Ha a babánál látjuk, hogy sokat pihen evés közben, mert elfárad az erőlködésben, hogy szívni tudja a tejet, akkor valószínűleg érdemes nagyobb lyukú cumira átváltani.

A cumi anyaga szempontjából fontos tudni, hogy a szilikon szagtalan és ízetlen, míg a gumiból készültek hamar megpuhulnak, így gyakrabban kell újat beszerezni belőlük.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt