Cikkek >

Hogyan válaszd ki az első babacipőt

Kedves anyukák, most az első cipőről való választásról mindent megválaszolunk, amire kíváncsiak lehettek!

Mikor először feláll a baba az minden családtag számára nagy örömöt okoz és amikor, a csöppség pedig megteszi az első lépéseit az egy csodálatos érzés.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Mikor vegyem meg a gyereknek az első cipőt?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a szülőktől, hogy mikor vegye meg a gyerkőcnek az első cipőt, erre a válasz eléggé összetett, mivel függ attól, hogy mennyi ideje sétál a csemete és mennyi időt tölt sétával egy nap, így azt szoktuk tanácsolni, ha a baba már legalább 1 hónapja stabilan és önállóan közlekedik illetve, ha pár órát sétál egy nap.

Hány fajta cipőt különböztetünk meg?

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Alapvetően két fajta cipőt különböztetünk meg a szupinált és formatalpas (normál) gyerekcipőt. Az első képen a szupinált gyerekcipő látható. Ez egy fajta ortopéd cipő, azoknak a gyerekeknek ajánlott akiknek, az átlagnál jobban befele dől a bokája. Ha ilyet észlelne akkor, keressen fel egy ortopédust, aki megállapítja, hogy a gyermeknek szüksége van-e szupinált cipőre. Ne ijedj meg, hiszen kezdetben minden gyereknek befelé dől a bokája és az esetek 98%-ában a gyermeknek egészséges a lába .Ha hátulról nézve a gyermeknek 20 foknál jobban be van dőlve a bokája akkor, speciális /csináltatott szupinált cipőre van szükség.

(A honlapon számos szupinált cipő megtalálható.)

Akkor is szükség van szupinált cipőre, ha a gyermeknek O-lába van?

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Az O lábnák egy tünete van, hogy a gyermeknek kifelé fordul a térde. Születéskor minden kisbabánál enyhe O láb észlelhető, ez azért van, mert az anyaméhben nem tudja kinyújtani rendesen a lábát a baba, illetve örökletes dolog is fennálhat vagy D vitamin hiány is közrejátszhat. Ez a veleszületett O láb fokozatosan koorigálódik, amint a baba megtanul sétálni és a rákövetkező pár évben szinte minden csöppségnél megszűnik ez a lábtartás. Kezelése a következő: gyógytorna és szupinált cipő.

Ki a lúdtalpas gyerek?

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Kedves olvasónk! Nyugodj meg, hiszen minden kisbaba lúdtalpasan szültetik, ahogy a gyermek megtanul járni és gyakorol, akkor a lúdtalp szépen fokozatosan eltűnik. A láb 7-8 éves korig alakítható a legjobban, különböző tornákkal és cipővel. FONTOS: A gyerekcipő belül legyen lapos és ne legyen benne lúdtalp betét!

Mi a teendő akkor, ha a gyermek lábujjhegyen sétál?

Ha a gyermek "normálisan" is tud járni, vagyis sarkát letéve akkor nincs semmi probléma, ha viszont csak lábujjhegyen sétál, akkor érdemes megmutatni egy ortopédusnak, hiszen ilyenkor felmerülhet az is, hogy a gyermeknek  Achilles-ín rövidülése van, de pánikra semmi ok hiszen mozgásterápiával lehet ezen segíteni.

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Milyen legyen az ideális cipő, azoknak a gyerekeknek, akiknek „normális” a lábuk?

(A szupinált cipő mellett található kép a „normál” cipő vagyis szaknevén a formatalpas cipő)

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

  • belül legyen sima a talpa
  • tartsa jól a sarkakat oldalról
  • elől hagyjon kb. fél-1 cm mozgásteret a lábujjaknak

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

(a második kép a megfelelő)

  • Végül pedig a cipő sarka legyen 1-2 cm, hogy a barázdákat a gyermek ne érezze az aszfalton.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt