Cikkek >

Hogyan védd gyermeked bőrét a káros UV sugaraktól?

A nyár kitűnő alkalmat kínál a szabadban történő játékokra. Az élményen túl rengeteg jótékony hatása is van a napfénynek. Az egyik legismertebb, hogy részt vesz a szervezet D-vitamin képző folyamataiban, ami nélkülözhetetlen a csontok megfelelő fejlődéséhez, egészségéhez. Ezen kívül, kimutatható, hogy a napfény különböző hatásai összességében hozzájárulnak a szervezet általános állapotának javításához is.
Azonban fontos figyelembe venni a napsugarak káros hatásait is. A napsugárzás ugyanis tartalmaz káros ultraibolya sugarakat is, amelyek fájdalmas leégést okozhatnak, valamint hosszú távon a bőrrák kialakulását is elősegítik. A legnagyobb veszélyben a 12 év alatti gyermekek vannak, hiszen az ő bőrük sokkal kevésbé ellenállóbb, így pillanatok alatt leéghetnek. 3 hónapos kor alatt a pici babát egyáltalán nem is szabad közvetlen napsütésnek kitenni, a nagyobb gyermekeket is csak megfelelő védelem mellett engedjük a napon játszani.

Séta a babával
A pici babával lehetőleg ne napközben a nagy melegben indulj sétára, hanem próbáld meg a reggeli, illetve a késő délutáni órákra időzíteni a levegőzést. Vékony, pamut ruhácskába öltöztesd és könnyű nyári sapkát, kalapot vagy kendőt adj a fejére. Ez nem csak a leégés, hanem a napszúrás ellen is védelmet ad. A babakocsi kiválasztása során már gondolj előre a nyári melegre és válassz olyan típust, melynek nyáriasítható a teteje. Vásárolhatsz hozzá speciális UV védelemmel ellátott napernyőt is.


A védőkrémek
Használj a babád bőrére kifejezetten kisgyermekeknek szánt fényvédőkrémet. Azonban vedd figyelembe, hogy különböző típusú krémek vannak forgalomban. Egyesek azonnali védelmet nyújtanak, viszont vannak olyanok is melyeknek 20-40 perc szükséges míg kifejtik hatásukat. Faktorszám szempontjából a legnagyobb védelmet az 50+ faktoros fényvédőkrém jelenti. Ügyelj arra, hogy mikor bekened a kicsi bőrét, elegendő mennyiséget használj. Általában egy pici baba esetében 18 gramm (3 teáskanálnyi) elegendő az egész testére. Figyelj a szavatossági időre is, mivel a legtöbb naptej felbontás után 1 évig nyújt megfelelő biztonságot a bőrnek. 


Vízparton
Vedd számításba, hogy a különböző felületeknek fényvisszaverő hatása lehet, melyek megtöbbszörözik a napsugarak hatását. Ilyen például a víz felülete. Vízparton a déli órákban még az árnyékban is nagy a leégés veszélye, így érdemes kicsire összecsukható strandsátrat használni, mely véd az UV sugaraktól is. A sátor árnyékában nyugodtan pihenhet vagy akár aludhat is a baba. Ne feledkezz meg a szem védelméről sem! Az UV védelemmel ellátott bébiszemüvegeket kimondottan a mozgékony pici babákra tervezték, így kényelmes lesz babádnak és a szabad mozgásban sem fogja zavarni.


Úton a babával
Ha autóval indultok útnak, ügyelj arra, hogy a pici szervezetének még megterhelőbb a rekkenő hőség, így próbáld meg minél kényelmesebbé tenni számára az utazást. Az autósülésnél használj nedvszívó nyári huzatot, mely segít abban, hogy ne izzadjon bele annyira a baba háta. Az autó oldalsó ablakaira tegyél tapadókoronggal ellátott árnyékolókat, melyek szintén védelmet nyújtanak a közvetlen napsütés ellen.

A babád bőrének megvédése nem játék, hiszen a bőr nem felejt! A gyerekkorban elszenvedett napégés jelentős mértékben növeli a későbbiek során a bőrrák kialakulását. Ennek ellenére a megfelelő védelem biztosítása mellett a babának mindenképpen jót tesz a szabadban töltött idő. Szervezz kirándulásokat és tölts minőségi időt kisbabáddal, viszont figyelj az előbbi pontokra, hogy gyermeked egészséges és boldog lehessen.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt