Cikkek >

Hozzátáplálás

Hozzátáplálás


A 6. hónap után az anyatej már nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően tudd táplálni kisbabádat, ezért fokozatosan elkezdheted az átállást az anyatej luxusáról házi kosztra. A hozzátáplálás rendszerint 6-24 hónapos korig tart. Ez idő alatt a csöppség az anyatej fogyasztása mellett, fokozatosan szokik hozzá a szilár táplálék fogyasztásához. Ezt az átszokási időszakot 4 szakaszra oszthatjuk, amelyek természetesen nem jelentenek éles határvonalat. Ne felejtsd el, ez egy folyamat. Az első szakasz kb.6 hónapos kortól veszi kezdetét. A második szakasz 6-8. hónapig, míg a harmadik 9-11. hónap tart, ezt követően a negyedik szakasz 12 hónapos kortól 24 hónapos korig tart.


A táplálás első szakaszában, a gyermek még nem tudja rendesen használni a nyelvét, ezért lapos műanyag kanalat használj az etetéskor, amelyet könnyen a szájába tud venni. a Baba ételeinek elkészítésekor fontos, hogy mindig pürésíts. Célszerű édes hazai gyümölcsöket választanod. Mivel az anyatej édes, leginkább ezzel tudod megszerettetni vele az evést. Az alma, őszibarack és a meggy remek választás lehet számukra, zöldségek közül pedig a burgonya, sárgarépa sütőtök és a cékla. A zöldségeket, gyümölcsöket bátran kombináld rizzsel vagy zabbal, amit puhára kell főznöd, mielőtt pürésítenél. Ebben lehet segítségedre a Avent 870pároló és turmixgép hiszen mindent megtalálsz egyetlen kehelyben a tápláló bébiétel készítéséhez. Ha megpárolod a gépben a szükséges összetevőket, nem kell mást tenned, csak felemelned a kelyhet, megfordítani és a helyére rögzíteni. Így az összetevőket a kívánt állagúra turmixolhatod. Mivel különböző állagúra tudod összetörni az ételeket így a későbbiekben is sokat tud segíteni.

Avent 870 pároló és turmix

 


A kisbabád 7. hónapos korától már kész áll arra, hogy újabb ízeket és textúrákat fedezzen fel. Ilyenkor már csökkentsd a tápszer vagy az anyatej mennyiségét körülbelül 500-800ml-re, hogy a gyermeked kellőképpen be tudja fogadni a szilárd ételt. Ennek ellenére még mindig az anyatej vagy tápszer jelenti a ”főfogást”, amit a házi koszttal egészítesz ki. A hozzátáplálás során törekedj a változatosságra. Ebben a szakaszban, már sűrítheted a baba ételét, hogy elkezdjen megbarátkozni a rágás mozdulataival, esetleg, ha már jól rág a kis csöppség, akkor nagyon kicsi és puha darabokat hagyhatsz a levesekben. Az ételek elkészítésénél, most már szélesebb palettáról dolgozhatsz. Gyümölcsökből a banán, körte, szőlő, narancs, szilva és dinnye, míg zöldségekből a zöldborsó, karfiol spenót, lencse és egyéb hüvelyesek jelenthetik az újdonságot a csöppségnek. Az ételeket kombinálhatod egy kevés csirke vagy pulykahússal. Óvatosan elkezdheted a kísérletezést a tejtermékekkel is, viszont csak körültekintően, mivel kisgyermek korban gyakran kialakul a tejfehérje allergia. Az első porbáknál figyelj az esteleges allergia jeleire (kiütés, ekcéma, hasmenés, hasfájás).
Jó tipp: Válassz szép mintás etető tál szettet amivel élvezet az étkezés.

Thermobaby 1636 Szörny étkészlet szett

9 és 11hónapos korra már a fogzás is megindul így ”komolyabb” ételeket is készíthetsz gyermekednek. Pépesítés helyett, vágd apróra az ételt. Így már viszonylag keveset kell módosítani, a jól meg szokott ételeiden, ennek köszönhetően kevesebb anyatejet kell adnod neki, ami maximum 600 ml legyen. A gyerekek egyre kíváncsibbak és érdeklődőbbek lesznek, szóval ne szabjunk gátakat, hagyjuk, hogy maguk próbálkozzanak az evéssel. 10 hónapos korára családi asztalról már szinte mindenbe belekóstolhat, és bele is szeretne. Élj kíváncsiságával, de ne erőltess rá semmit.
Jó tipp: Lehet, ha nem ízlik neki egy étel, akkor kombináld mással.


A baba 12 hónapos korától már teljesen elhagyhatjuk az anyatejet vagy a tápszert. Étkezésénél a legfőbb irányelv, hogy kapjon napi háromszori főétkezést, amit kiegészíthetsz egészséges nasikkal. A gyerekednek minden nap úgy állítsd össze az étrendjét, hogy a négy táplálékcsoportba tartozó élelmiszerek mindegyike megtalálható legyen benne.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt