Cikkek >

Készségfejlesztő játékok 1 éves korig

A gyermekek megfelelő fejlődése érdekében fontos, hogy ingerdús környezet vegye körül őket, hogy érzelmi, illetve szellemi és fizikai szempontból készségeik megfelelő módon fejlődhessenek. A készségfejlesztő játékok szórakoztatják a babákat, illetve fejlesztik a különböző készségeiket (pl. hallást, látást, tapintást, koordinációt). Ma már olyan széles választék van ezekből a játék fajtákból, hogy minden korosztálynak könnyedén megtalálhatjuk a megfelelőt.

Az 1-3. hónapban a babák leginkább csak a látásuk révén kerülnek kapcsolatba a környezetükkel, emiatt először csak vizuális ingerekkel fejlesszük a kicsik készségeit. Ezt könnyen felismerhető formájú és élénk színű tárgyak mozgatásával érhetjük el, ugyanis a baba követni fogja szemével. Az idő teltével már kezeivel és lábacskáival elkezdi mozgásba hozni ezeket a játékokat. Erre az időszakra érdemes különbözőféle csörgőket, csengettyűket beszerezni, illetve a kiságyról mozgó játékokat lelógatni. A mondókákat és a hozzájuk kapcsolódó játékokat már pár hónapos korban elkezdhetjük játszani a babákkal, ilyen például, ha a térdünkre ültetjük a kicsit és lovagoltatjuk, miközben mondjuk neki: Hőc hőc katona ketten ülünk a lóra..


Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

A 4-6. hónapban már megkezdődik a testi fejlődés időszaka a babáknál. Elkezdenek egyik oldalukról a másikra fordulni, illetve egyre jobban fejlődik a kéz és láb koordinációjuk is. Ilyenkor érdemes először megmutatni nekik valamilyen játékot, majd odaadni nekik, hogy fogdossák, tapintsák meg. Arra ügyeljünk, hogy a babák nagyon szeretnek mindent a szájukba venni, úgyhogy fontos, hogy olyan játékokat adjunk a gyermek kezébe, amelyekkel nem tudja megsérteni magát. Ebben az időszakban érdemes puha és egyszerű formájú állatkákat vagy labdákat venni. Ezen kívül legyenek olyan játékok, amiket könnyen nyomogathat, illetve rágcsálhat is. A kiságy oldalára tehetünk fel babatükröt, hogy ismerkedjen saját kinézetével. Ebben a korban a babatornázót is nagyon élvezik a babák, nagyon szeretik rugdosni a kis mozgó játékokat, majd nézni, ahogyan mozognak, vagy éppen csörögnek. Az idő teltével a legnagyobb játszótér a padló lesz, így mindenképpen szükség lesz játszószőnyegre. Ebben a korszakban már elkezdhetünk labdázni a kicsivel. Hason fekve a szőnyegre fektetjük a picit, majd felé gurítjuk a labdát, arra ösztönözve, hogy lökje vissza. Ezt akár egy kis autóval is játszhatjuk. Amíg a kicsi nem tud önállóan ülni, addig hintáztathatjuk ölben, kézben, ha már tud ülni egyedüli is, akkor már rendes hintába is ültethetjük. A hintázás nagyon fontos a gyermekeknél, mert ez által jelentősen fejlődik az egyensúlyérzékük.

7-9. hónapban már elkezdenek kúszni, majd mászni, amelyre külön ösztönözhetjük is őket.  Ebben a korban érdemes különbözőféle anyagból készült játékokat mutatni nekik, lerakni körülbelül 40 cm-rel messzebb tőlük arra ösztönözve, hogy nyúljanak, vagy éppen másszanak érte. Ezek lehetnek tologatható (kisautók, kisállatok), vagy egymásba rakható játékok, illetve nagy színes képekkel ellátott kiskönyvek, amelyek könnyen foghatóak és akár rágcsálhatóak is. Ebben a korban nagyon jó játék a gyermekeknek a gyűrűpiramis (különböző méretű, színes karikák, melyeket csökkenő sorrendben egy rúdra kell tenni) mert ezzel nagyon jól fejleszthető a koordinációs készségük, a finom motorikus mozgásuk, illetve a logikai képességük is.

A 10-12. hónapos korban már aktívan kúsznak, másznak a babák. Ebben a korban ajánlottak a különböző méretű labdák, a fürdőkádban használható úszó játékok, illetve építőkockák. Az építőkockáknál választhatunk nagyobb méretű, puha anyagból készülteket, amelyeket a gyermek egymásra helyezhet, majd akár le is rombolhat. Fejleszthetjük a babák készségeit úgyis, hogy pár kedvenc játékukat több kisebb dobozba bele pakoljuk és a szoba több pontján elhelyezzük. A baba szívesen fogja ki-be pakolgatni őket. Ebben az időszakban már elkezdhetjük tanítani neki, hogy mutassa meg a szemét, az orrát, a száját, ezáltal a testtudatát fejleszthetjük. Erre az időszakra már egyre több szót megértenek a kisgyermekek, így meséljünk nekik egyre többet. Akár mesélés közben szívesen nézegeti velünk együtt a könyveket. Ha elkezdené unni a mesélést, akkor a meséhez kapcsolódó hangutánzó szavakkal, mutogatással vagy arcmimikával tehetjük színesebbé a történetet. Lassan megkérhetjük, hogy mutasson rá egy-egy mesefigurára a könyvben stb. Mondókáknál, ha közben mutogatunk, azt nagyon élvezik, lelkesen mutogatnak velünk együtt. Utánozhatjuk a különböző állatok hangját, és ösztönözhetjük rá, hogy ő is próbálja meg utánozni.

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt