Cikkek >

Melyik az ideális játszószőnyeg gyermekünk számára?

A játszószőnyegeket nevezhetjük a babák első játszóterének is, hiszen már pár hetes kortól használhatóak. A 4-5 hetes babák már 1-2 órát is képesek ébren lenni, amit szívesen töltenek nézelődéssel. Az egészen pici babák először csak nézik, figyelik a különböző mintákat, valamint a játékhíddal kiegészített típusoknál az íves részről belógó színes, mozgó figurákat, játékokat.

A felfüggeszthető játékok lekötik a babák figyelmét, hatnak a picik vizuális befogadóképességére, illetve a figyelemfelkeltő figurák fejlesztik a kicsik szemkoordinációját is. A zenélő figurákkal ellátott játszószőnyegek, kedves dallamaikkal nyugtatják és jókedvre derítik a csöppségeket, illetve fejlesztik a babák hallását is.

2 és fél hónapos kor körül a babák már elkezdenek a lelógó játékok után nyúlni. A játékról lelógó csörgő, esetleg sípoló, vibráló játékok arra ösztönzik a babákat, hogy nyújtózkodjanak értük, és próbálják meglökni kezeikkel, vagy akár lábaikkal. Így ezek a játszószőnyegek nem csak szórakoztatják, de a finom-motorikus mozgásukat is fejlesztik. A különböző textúrájú játékok, szundikendők hozzájárulnak a babák tapintásának a fejlesztéséhez is. Mindemellett hason fekvés közben segít gyakorolni a fej és a nyak megemelését, így sokoldalúan járulnak hozzá az egészséges fejlődéshez.


Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Ahogyan a babák nőnek és már az oldalukra is tudnak fordulni, megindul bennük az egyre nagyobb mértékű felfedező kedv. Megtanulnak kúszni, mászni, hogy elérhessék a távolabb vagy éppen magasabban elhelyezett játékokat, tárgyakat is.

Amikor a gyermekek nagyobbacskák lesznek és már ülve is tudnak játszani, akkor a kényelmesen párnázott szőnyegek kellő kényelmet nyújtanak ahhoz, hogy játszhassanak.

A játszószőnyegek abból a szempontból is nagyon praktikusak, hogy könnyen, nagyon kicsire összecsomagolhatóak, és bármikor magunkkal vihetjük, így nem csak otthon szórakoztatják a babákat. Amikor a gyermekek kinövik a játszószőnyeget más funkciókra is használhatjuk még. Falra rögzítve alkalmazhatóak falvédőként, vagy a játékhíd eltávolításával a babaszoba szőnyegeként is használhatóak.

 

Mit vegyünk figyelembe vásárláskor?

A megfelelő játszószőnyeg kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy biztonságos legyen, nehogy a baba megsérüljön, miközben játszik rajta.

Fontos, hogy megfelelően legyen párnázva, illetve jó minőségű és többféle anyagból készüljön. Míg egy részén plüssös anyaggal borított máshol selymes vagy éppen zörgős anyagból készüljön, ugyanis ezáltal fejleszthető a baba érzékelése, tapintása.

Továbbá lényeges, hogy a játékhídon lévő játékok megfelelően legyenek rögzítve, ne tudja a pici szétszedni őket, nehogy lenyelje őket játék közben.

Ne válasszuk olyan játszószőnyeget, amelyen apró gyöngy vagy gomb méretű, leszedhető figurák vannak, vagy amin fonalból készült pom-pon bolyhok vannak, mert ezeket könnyen lenyelheti. A játékhídról ne lógjon le semmilyen zsinór, mivel a baba belegabalyodhat, ami akár könnyen fulladáshoz is vezethet.

A játékhíddal ellátott játszószőnyegek, abból a szempontból praktikusabbak, hogy funkciói jobban kihasználhatóak, hiszen a figurákkal játszani is tud a csöppség, míg egy sima játszószőnyeg, valóban csak egy szőnyegként tud funkcionálni, sokáig nem foglalja le a baba figyelmét.

A játékhíddal ellátott szőnyegeknél célszerű lehet valamilyen zenélő figurával ellátott típust választani, mivel a babák nagyon szeretik a kis dallamos játékokat. Vásárláskor mindig próbáljuk ki, hogy ne legyen a zenéje a baba számára túl hangos!

Méret szempontjából a legideálisabb játszószőnyegek a körülbelül 1 méter átmérőjűek, hogy a baba kényelmesen nyújtózkodhasson rajta.

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt