Cikkek >

Miért elengedhetetlen a gyermek fejlődésében a hintázás?

A hintázás nem csak amiatt elengedhetetlen, mert a legtöbb gyermek jól érzi magát közben, hanem azért is mert számos jótékony hatása van az egészségre és fejlődésre. A következő pontokban részletesen megismerhetitek azokat a területeket amelyekre hat. 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Azoknál a gyerekeknél, akik sokat hintáztak megfigyelhető, hogy kevésbé cserélik fel a hasonló hangzású betűket (például: p, d, b). Ami megdöbbentőbb, hogy csökken a diszlexia és a diszgráfia kialakulásának esélye. Sokkal szebb az írásképük és szebben tartják az írás vonalát. 

Olvasás írás készségségük kiemelkedő, hamarabb megtanulnak gördülékenyen írni és olvasni mint azok a társaik, akik nem szeretnek annyira hintázni. Ez annak köszönhető, hogy a hintázás fejleszti a jobb és a bal agyfélteke kapcsolatát. 

Koncentrációs készséget is fejleszti mivel a hintázás stimulálja az agykérget ezért a figyelemzavaros gyerekeknek kifejezetten ajánlott a gyakori hintázás. 

Elengedhetetlen az egyensúlyérzék kialakulásában. Fejleszti a térérzékelést, a tájékozódást és még a ritmusérzéket is. 

A finommotorikus mozgások és a mozgáskoordináció kialakulásában nélkülözhetetlen a hintázás. Ezeknek a gyerekeknek jobb a kézügyessége és a kreativitásuk is fejlődik. 

Szorongás leküzdésében is szerepet foglal mert, nyugtató hatással rendelkezik. Gondoljunk bele abba, hogy mi felnőttek is ringatjuk magunkat egy stresszes helyzetben, vagy ha valamilyen kellemetlen szituációba keveredünk. Ez annak köszönhető, hogy az anyaméhben ezzel a hintázó, ringató mozgással találkoztunk a mindennapokban. Születés után is a legtöbb kisbaba ha ringatjuk, megnyugszik. 

Fontos, hogy az egészen pici gyermekeket nem rázzuk csak óvatosan rintgatjuk annak érdekében, hogy később ne alakuljon ki félelem. Viszonylag kevés gyermek van, aki nem szeret hintázni, vannak akiknek egy trauma okozza a hintától való félelmét és vannak azok akiknek egészségügyi problémák állnak a hátterében. Érdemes orvoshoz fordulni akkor, ha ok nélkül a gyermek félni kezd a hintázástól mert előfordulhat, hogy valami probléma van az egyensúlyérzékelésében. 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Weboldalunkon széles kínálattal várjuk a vásárlókat akár már újszülött kortól.

Ide kattintva pedig böngészhettek is a hinták között. 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

Forrás: www.freepik.com

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt