Cikkek >

Minden amit tudni kell a fogzásról

       A legtöbb kisbabánál a fogzás körülbelül 6 hónapos korban kezdődik, de vannak olyan esetek, mikor már 3 hónapos kor körül megindul ez a folyamat. Néhány csöppségnél a fogzás folyamata abszolút problémamentes és a szülő is csak azt veszi észre, hogy egy újabb fogacska megjelent. Azonban ez a ritkább eset. A legtöbb babánál a fogzás időszaka elég fájdalmas és gyötrelmes. Ilyenkor gyakori eset, hogy a baba egész éjszaka nyafog és sír, ami bizony a gyermeknek is, de a családtagoknak is keserves éjszakákat jelent.

       Sokan nem is gondolnák, de a tejfogazat fejlődése már az anyaméhben megindul. A terhesség körülbelül 6-8. hetében elkezdődik az úgynevezett fogléc fejlődése abból a sejtrétegből, melyből később maga a szájüreg is kialakul. Ebből fognak kinőni a tejfogbimbók, majd később a maradó fogak is. Körülbelül a 12-13. héttől az ásványi anyagok elkezdenek dúsulni a leendő fogacskákban. A tejfogak koronája pedig a születést követően csaknem mindegyik tejfognál tovább fejlődik.

       Általánosságban 6 hónapos kortól jelenik meg a két alsó középső metszőfog, a két felső középső metszőfog pedig 8-12 hónapos korban bújik elő. 10-12 hónapos kor körül megjelenik a két felső szélső metszőfog, 13-14 hónapos korban a két alsó szélső metszőfog. A négy első zápfog 15-16 hónapos kor körül indul növekedésnek, a négy szemfog 20-24 hónapos kor körül, míg a négy hátsó zápfog 36 hónapos kor körül kezd növekedni.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


       A fogzás leggyakoribb jele, hogy a baba szokatlanul nyűgős, láthatóan rossz a közérzete, étvágytalanná válik és állandóan a szájába vesz valamit. Legtöbbször az ujjaikat vagy éppen az öklüket veszik a szájukba és ott rágcsálnak, ahol a fájdalmat érzékelik. Ösztönösen arra törekednek, hogy a fogzás okozta nyomást ellennyomással kompenzálják. Másik jele még a fogzásnak a szokatlanul intenzív nyálzás, amely oly annyira felerősödhet, hogy a ruhájuk is vizes lehet. Ennek kiküszöbölésére célszerű a nyálkendő használata. Fogzás idején az íny gyakran duzzadttá válik, az előbújó fogak előtt pedig fehéres színű elváltozás jelenik meg az ínyen. Ettől nem kell megijedni, ha a fog kibújik, ez el fog múlni.

       Fogzás idején a baba étvágytalanabbá válik, illetve etetés közben hirtelen felsírhat. Ennek az lehet az oka, hogyha a kiskanál a fájó, gyulladt ínyéhez ér az fájdalmat okoz neki. Ilyenkor nem szabad az ételt a gyermekbe erőltetni, hagyjuk, hogy nyugodjon meg és az étvágya is vissza fog térni.

       Gyakori tünete még a fogzásnak a hígabbá váló széklet. Ezt a felgyorsult anyagcsere okozza, mely a fogak áttöréséhez szükséges. Amennyiben a széklet nem bűzös és nem kelti betegség jelét, akkor nincs ok az aggodalomra. Alkalmanként előfordulhat hőemelkedés is. Elterjedt orvosi vélemény, hogy a láz elősegíti a fogzás folyamatát. Azonban vigyázzunk, ugyanis ha magasabb láz jelentkezik, ne magyarázzuk a fogzással, forduljunk orvoshoz!

       A fogzás időszakára mindenképpen szerezzünk be rágókákat a gyermek számára, hiszen ez nagyban segíti a fogzást. A rágókák ugyanis finoman masszírozzák a baba ínyét, ezzel is enyhítve a fogzás által kiváltott kellemetlen, fájó érzést. További megoldás lehet még a borostyán lánc, bár ennek hatékonyságáról erősen megoszlanak a vélemények. Ajánlottak még a különféle fogínynyugtató szerek, pl. gélek, oldatok, ecsetelők. Abban az esetben, ha már nagyon sok módszer ki lett próbálva, de egyik sem használt, akkor gyermekorvos javaslatára érdemes lehet fájdalomcsillapító használatához folyamodni.

       Természetesen ahogyan előbújnak a fogak, szükség van a tisztán tartásukra. A kezdeti időszakban az ujjunkra csavart gézlappal vagy külön erre a célra kapható az ujjunkra húzható bébi fogkefével törölgethetjük át a baba apró fogacskáit. Később érdemes beszerezni kifejezetten a babák számára készült fogkefét. Ezek a babafogkefék gumiból készülnek és sörték helyett pici gumitüskékkel van ellátva.  A gyermek ezt rágcsálhatja, melynek hatására bő nyál képződik, ez pedig tisztítja a fogacskákat. A fogkrémmel való fogmosás körülbelül 18 hónapos kortól ajánlott. Kifejezetten gyermekeknek készült fogkrémet használjunk, amely alacsony fluortartalmú. Ez azért lényeges, mert a legtöbb gyermek sokszor még nem köpi ki a fogkrémet, hanem lenyeli.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt