Cikkek >

Mit tegyünk, hogyha hasfájós a babánk?

       Neked is ismerős az a helyzet, mikor a kisbabád csak sír és sír? Már megetetted, tisztába raktad, eleget aludt, nincs se meleg, sem hideg, mégis azt látod, hogy gyermeked szenved valamitől és rettentően keservesen sír. Kezdesz elkeseredni és kétségbeesni, mert nem tudod, hogy mi tévő legyél. Ebben a helyzetben, ha azt észleled, hogy a babád hasa megfeszül, a két lábát felfelé húzogatja, akkor a háttérben valószínűleg a csecsemőkori hasfájás vagy a kólika állhat.

       Nem kell megijedned, a babáknál általános „betegség” a hasfájás, főleg az első három hónapban. A hasfájás egyik oka lehet, hogy etetés közben a baba sok levegőt nyel, ez különösen jellemző a gyorsan és mohón evő babáknál. Ez ugyanúgy jellemző, ha még anyatejet szopik vagy cumisüvegből iszik a csöppség. A gyomorba kerülő levegő ugyanis görcsöket és erős fájdalmat okoz a babánál, így arra kell törekednünk, hogy ez a levegő minél hamarabb távozzon a gyomrából. Emiatt fokozottan figyeljünk az evés utáni büfiztetésre! Büfiztetni minden etetés után szükséges, hiszen nem tudhatjuk mennyi levegőt nyelt a kicsi. Átlagban 5-10 perc sétálgatás, illetve hátsimogatás elegendő, hogy a felesleges levegő távozhasson. Ezután már nyugodtan lefektethetjük aludni.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

       A has fájós babáknál fontos azt is megvizsgálni, hogy milyen cumisüvegből kapja a baba a táplálékot. Ha olyan üveget használunk, aminek nincsen levegőztetése, akkor a szívás hatására vákuum keletkezik benne, és amint a baba elengedi a cumit, az megtelik levegővel, ami buborékok formájában a tápszerben/ tejben reked, amit aztán a baba le is nyel. Éppen ezért olyan speciális cumisüveget használjunk, amelyen speciális szelep van, mivel így az üvegben marad a levegő, és csak csekély mértékű levegő jut a baba gyomrába. Ezek a cumisüvegek a megelőzésben segítenek, ugyanis a szelep segítségével a folyadék mögé kerül a levegő és a baba nem tudja azt lenyelni.

       Másik ok lehet a hasfájásra, ha nem megfelelő időközönként etetjük meg a gyermeket. Érdemes a 3 óránkénti etetésre törekedni, ugyanis sokan elkövetik azt a hibát, hogy 1,5-2 óránként megetetik a picit. Viszont a baba gyomra körülbelül 3 óra alatt ürül ki, így ha mi kisebb időközönként adunk neki enni, akkor a még ki nem ürült gyomorra etetünk rá, ami ugyanúgy hasfájáshoz vezethet.

       Ha a bébi még szopik, akkor okot adhat még a hasfájásra a Kismamának a táplálkozása is. Ha nagyon fűszeres ételeket, sok tejterméket vagy puffadást okozó zöldségeket eszik az édesanya, az a babánál komoly hasfájást eredményezhet. Kerüljük tehát a káposztát, babot, karfiolt, paradicsomot, illetve a gyümölcsök közül a narancsot és a citromot! Érdemes kerülni még a szénsavas ásványvizet, illetve üdítőitalokat is! Sok édesanya iszik szoptatós teát a tejszaporításra. Azonban sok szoptatós tea tartalmaz ánizst vagy édesköményt, amely okozhat érzékenységet a kisbabánál. Így ha hasfájást tapasztalunk, érdemes lehet másik teát kipróbálni. Továbbá figyelni kell arra is, hogy megfelelő rostmennyiséget vigyen be az édesanya a táplálkozása során, ugyanis ha az anyatej rosttartalma alacsony, az székelési nehézséget okozhat a babánál, ami szintén hasfájáshoz vezet. Ilyenkor célszerű a kicsit a hátára fektetni, a térdeit felhúzni és a lábaival kifelé körző mozgásokat végezni, amely segít megindítani a bélmozgást, ezáltal pedig a szelek, illetve a széklet távozását.

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt