Cikkek >

Napirend kialakításának fontossága

Biztosan emlékszel, mikor kismamaként megfogadtad magadnak, hogy milyen napirendi pontokhoz fogtok igazodni kisbabáddal. Elterveztél mindent, de fogalmad sem volt arról, hogy ez hogy fog kinézni akkor, amikor ténylegesen megérkezik hozzád. De miért is hangsúlyozza ezt a legtöbb gyereknevelési tanácsadó, és a nevelési, pszichológiai könyvekben miért ennyire gyakori téma, azt a következő sorokban ismertetjük. 

 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Csecsemőkori napirend 

Fontos, már az első sorban leszögezni, hogy nem feltétlen a fix napirend a megfelelő. Két hónapos koráig szinte csak eszik és alszik, ezért nehéz időintervallumra pontosan beosztani a napjait. Két hónapos kora után, már egyre több idő telik el két alvásidő között. A baba igényeit kell szemelőtt tartani, amikor ezt kialakítjuk fokozatosan. Ezekben a kezdeti időszakokban még az ismerkedésé a főszerep. Meg kell tanulnod, megérteni a baba jelzéseit. Amikor a babád megszületik, rengeteg új, szokatlan és ismeretlen ingerrel találkozik. Fontos, hogy ezt az időszakot próbáld a lehető legnyugodtabbá alakítani számára úgy, hogy legyen egy rendszer, ami biztonságérzetet nyújt számára. 

 

Fontos a megfelelő időben altatni a gyermeket

Sokan úgy gondolják, hogy nem kell, majd alszik amikor akar, illetve nem engedik azt, hogy napközben aludjon a gyerek, mert úgy gondolják, hogy akkor többször fog felébredni éjszaka De sajnos ez nem így van. A nappali alvások ugyanolyan fontosak, mint az hogy éjszaka aludjon a gyermek. Ennek is meg kell választani az időpontjait, igény szerint. A babának az idegrendszere megfelelő fejlődésének érdekében fontos, hogy napközben is megfelelő mennyiségűt aludjon.

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Ne aggódj akkor, ha valami elcsúszik a napotokban, sokkal fontosabb a sorrend, mint az időpont

Próbáld meg rituálékká alakítani a napi tevékenységeket. Felébredés után, pihenjetek még együtt, olvass neki mesét. Mondd el neki, hogy mit fogtok csinálni. Ezután következik a reggeli és a nap többi része. Ekkor tudni fogja, hogy a egyes cselekmények után, mik fognak következni. Ez biztonságérzetet nyújt neki, és fel tud készülni rá. Ezáltal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb napjai lesznek. 

 

A saját és a család többi tagjainak igényeit is vegyük figyelembe

Figyeljünk arra, hogy számunkra is megfelelő legyen ez a napirend. Ha fáradtak vagyunk és türelmetlenek, az nem tesz jót sem nekünk, sem a család többi tagjának. Próbáljunk igazítani a baba napi rutinját ahhoz, hogy minden fontos tevékenységet el tudjunk végezni és pihenésre is jusson idő.

 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Az, hogy már csecsemőkorban kialakul a rendszer a kisbabánk életében, ez később is jótékony hatással lesz rá. Sokkal egyszerűbb lesz neki, mikor bekerül az óvodába és az iskolába és szigorú napirendet kell követni. Nem kell minden nap katonás szigorúságot tartani, meg kell tanulni alkalmazkodni egymáshoz. 

 

Összességében, ha egy napirenddel rendelkezünk, biztosak lehetünk abban, hogy a babánk idegrendszere korának megfelelő módon fejlődik majd. Biztonságérzetet nyújt neki, ami hozzájárul a nyugalomához. Megfelelő mennyiségűt fog aludni, ami miatt kevesebbszer lesz nyűgös. A rendszeresség pedig számodra is biztosítja azt, hogy a napi teendőid el tudd végezni. 

 Forrás: freepik.com

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt