Cikkek >

Rácsos, egyszerű, kombi, átalakítható kiságyak a Babavilágban


Már a fogantatástól kezdve beköszönt a szülőség időszaka, hiszen már attól a pillanattól kezdve megy a gyerekkel kapcsolatos dolgok böngészése az orvosoktól kezdve egészen a baba ápolásához, alapszükségleteinek kielégítéséhez szükséges eszközök felkutatásáig. Természetesen az elsődleges alap dolognak a kiságyat tekintjük, hiszen a babának valahol aludnia kell és azt sem akarjuk, hogy a  két szülő közt álmatlanságot okozva, megnyomás veszélyében töltse az alvós pillanatokat. Így egy megfelelően kiválasztott kiságy nyugodt, pihentető alvást biztosíthat a babának és a szülőknek egyaránt.


Na de milyen kiságy típusok közül lehet választani és milyen is a jó kiságy valójában? Jelenlegi cikkünk ebben próbál a továbbiakban segítséget nyújtani ezzel is megkönnyítve későbbiekben a beszerzést. Kategóriájukat tekintve találkozhatunk kisebb, nagyobb méretű kiságyakkal (60x120, 70x140), kombi, átalakítható, leengedhető oldalú, kerekes, illetve utazóágyakkal is. Fontos szempontnak tekintjük általában a stabilitást, a biztonságot, az anyag szempontjából a tömörséget, színt, valamint a felhasznált anyagok minőségét, tartalmát. A legtöbb kiságy általában környezetbarát, gyermekekre nem káros hatású tömör fából (juhar, bükk, tölgyfa) készül, felülete színtelen vagy színes lakkal, festékkel van lefedve, de találkozhatunk fém, laminált bútorlap anyagból készült darabokkal is. Értelemszerűen az utóbbi típusok olcsóbbak, viszont instabilabbak is.


A 60x120-as kiságy


Elnevezése a matrac méretéből ered, ugyanis csakis 60x120 cm-es átmérőjű matrac helyezhető bele. Ez a típus mondhatni az olcsóbbik kategóriába tartozik, általában 3 éves korig kerül mindennapos használatra, de természetesen az idő teltével kinövik a kicsik és akkor érdemes lesz egy nagyobb ágyra áldozni. Súlyuk nagyban függ az anyag milyenségétől, de erre a kategóriára jellemzőbb a könnyedebb, egyszerűbb kialakítás, praktikus hordozhatóság, állítható szintmagasság, kivehető 2-3 db rács. A kiságyak magassága eleinte a legmagasabb fokozatra van állítva, mivel ekkor a baba még csak fekszik benne, ezáltal a szülőnek is könnyebb lesz a kicsit kivenni és betenni, viszont ahogy cseperedik a gyerek és képes lesz ülni, állni, úgy fokozatosan ajánlott a magasság csökkentése is a kialakított barázdák alapján a balesetek megelőzése végett. A kiságyakhoz tartozó oldalrácsoknak leesés gátló védelmi funkciója van, emellett fontos, hogy ne csak sima átláthatatlan felületből álljon az ágy szerkezete, mivel lényeges, hogy a szülő mindig rálátást nyerjen a picire.

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


A 70x140-es kiságy


Ezen típus jellemzői tulajdonképpen megegyeznek a fentebb leírt 60x120-as típusok tulajdonságaival, annyi kivétellel, hogy az ágy maga, valamint a matrac befogadó képessége és fekvési kapacitása nagyobb.


Kombi kiságyak


Ez a kategória sokkal összetettebbnek, praktikusabbnak bizonyulhat majd a használat során, viszont az ára is magasabb az előzőekhez képest. Természetesen kombi kiságyak kaphatóak 60x120-as, valamint a 70x140-es méretű kialakításban is. A típus legfőbb ismertetője, hogy nem csak egy, hanem az ágy résszel együtt legalább két bútordarabból áll (pelenkázó, komód), emellett még tartalmazhat az ágy aljához beépített vagy külön megvásárolható ágyneműtartó fiókot is, amely nagyon jó célt szolgálhat akár a kisruhák tárolására is. Praktikussága annak köszönhető, hogy szükség esetén minden egy helyen található a baba tisztába tételéhez és ápolásához. Több éven át jó célt szolgálhat, mivel miután a kicsi kinőtte az ágyat a darabok szétválasztásával sima éjjeli szekrényt, komódot vagy akár könyvespolcot is kihozhatunk belőle!

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


Átalakítható kiságy


Manapság nem ritka az efféle típusok jelenléte sem a piacon, hiszen mindig újabbnál újabb ötletek jelennek meg, mivel a potenciális vásárlók gyakran változó újabb és újabb igényeinek kell megfelelni. És mi az, amit a vásárló a legjobban szeret? Ha olyan termékhez juthat hozzá, amely tartós, sokáig szolgál, illetve több felhasználható funkcióval lát el egy árért. Ezeket a kiságyakat a növekedéssel párhuzamosan lehet állítani kisebbre, nagyobbra, továbbá átalakíthatóak kis kanapává, heverővé, de akár pótlással egy nagyobb ágyat is kihozhat belőle az ember. Viszont nem árt majd a szerelésnél odafigyelni, kellő türelemmel átgondolni a lépéseket, mert így az ember sok időt megspórolhat a későbbiekben. A legtöbb ilyen kiságyhoz esetenként szükséges egy kiegészítő készlet az átalakításhoz, amely után érdemes egy kicsit kutatni, hogy elkerülhetővé váljanak az esetleges kellemetlen meglepetések.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


Leengedhető oldalú kiságy


Ahogyan az elnevezésben is látható a típus fő jellemzője, hogy legalább egy leengedhető oldallal rendelkezik, mely egyszerű kezelhetőséget biztosít, valamint a franciaágy mellé is a leengedett oldalnak megfelelően közvetlenül elhelyezhető. A leereszthető rácsoknak több típusával lehet találkozni az erre szakosodott áruházakban, ilyen a térd segítségével leengedhető, vagy egyéb komolyabb zárszerkezettel ellátott kiságy is. A választásnál fontos szempont az általa nyújtott biztonság, a zárfunkciók alkalmazhatósága, azok megfelelő működése a könnyed felnyithatóság, lecsukhatóság érdekében. Mindenképp érdemes az üzletekben kipróbálni a kezelhetőséget, ezáltal a termék minősége is könnyebben megállapíthatóvá válik.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


Kerekes kiságy


Ennek a típusnak leginkább az anyuka fog igazán örülni, mivel a kerekek által könnyen mozgathatóvá válik a szerkezet és a takarítás is egyszerűbb feladattá válhat. A kerekek típusát illetően is megkülönböztethetünk legalább háromféle típust, amely lehet fém, műanyag vagy tömör gumis kialakítású. A fémkerekek nyilvánvalóan strapabíróbbak, mint társaik, viszont a gumis, műanyag kerék kevesebb eséllyel hagy nyomot a padlón.  Viszont, ha más gyerek is van a lakásban vagy a gyerek már képes önállóan állni, akkor semmiképp se maradjon felügyelet nélkül, mivel ez a kiságy típus könnyen eltolható és dönthető. Ma már természetesen lehetőség van arra, hogy a sima megvásárolt darabokhoz is kiegészítőként kerekeket vásároljunk, melyeket otthon az apuka ügyesen felszerelhet és már lehet is gurítani az ágyikót!

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


Utazó kiságy/járóka


Ezek a darabok nagyban megkönnyíthetik a szülők dolgát gyakori utazás, vagy a nagyszülőknél való tartózkodás esetén, mivel könnyen szétszedhetőek, összeszerelhetőek, tárolhatóságuk és hordozhatóságuk igen egyszerű. Hordozás esetén az esetek többségében egy hordozótáskába praktikusan belerakhatóak a szerkezeti részek. Tehát a tárolhatóság és a hordozás egyáltalán nem jelent különösebb problémát. Az utazóágyak általában jó minőségű szintetikus anyagokból, egy könnyű fémszerkezetre erősített orkán és háló anyagok kombinációjából készülnek. Emellett görgős kerekekkel és azok hátsó részén fékekkel vannak ellátva, melyek könnyed mozgatást és szükség esetén nagyobb stabilitást biztosítanak. Egészen újszülött kortól, akár egészen kisgyermek korig kitartanak, ez természetesen csakis akkor garantált, ha a használói rendeltetésszerűen kezelik a mindennapok során.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


Összegzésképpen tehát a bababútorok fő összetevője a pelenkázó és a tároló kisszekrények mellett a kiságy, amelynek ahogyan azt olvasni lehetett szintén többféle típusa van. Egy a biztos! Minden darabnak a legfőképp biztonságot, kényelmet és jó közérzetet kell biztosítania a kisbaba számára. Éppen ezért kivétel nélkül minden ágy kell rendelkezzen legalább kétoldalt rácsos felülettel. Manapság a legtöbb típus legalább két állítható magassági szinttel rendelkezik, de ez természetesen nagyban függ a bolt kínálatától. Természetesen minél újabb és drágább egy modell, annál több hasznos funkcióval van ellátva, mely megkönnyítheti a család mindennapjait. Nem kell félni a beszerzés során az áraktól sem, hiszen a csillagos eget érő kategóriák mellett gyakran találkozhat az ember már 20-30.000 Ft közötti darabokkal is, melyek szintén rendelkeznek a szükséges alapfunkciókkal.


Ez lenne tehát a kiságyakat összefoglaló és röviden bemutató cikkünk, amely segítséget nyújthat a későbbi vásárlás során, de természetesen szakértő kollégáink is szívesen tájékoztatnak titeket a lehetőségekről!

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt