Cikkek >

Szülés utáni lelki-testi egyensúly

Az anyává válás - különösen elsőszülött esetén - mind fizikailag mind lelkileg megterhelő élmény. Elkerülhetetlenné válik, hogy a dolgok bizonyos ideig a feje tetejére állnak, kiegyensúlyozatlanok lesznek. Az anyukát legtöbb esetben túlterhelik az újdonsült teendők, anyai szerepek, így saját igényei, szükségletei könnyedén a háttérbe szorulnak. A következőkben néhány hasznos tippet szeretnénk megosztani, amelyek segíthetnek könnyebben átvészelni ezt az időszakot, hogy előbb-utóbb visszanyerjük testi-lelki egyensúlyunkat. 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Ne szégyelljünk segítséget kérni!

Ezekben az időszakokban próbáljunk meg türelemmel lenni és bátran segítséget kérni másoktól. A kisbaba is örömmel fogadja, ha az édesapa vagy esetleg nagymama, nagypapa karjai között pihenhet. De ha nagyszülők nincsenek vagy távol élnek, bátran vonjuk be a barátainkat, társunkat a ház körüli teendőkbe, bevásárlásba, takarításba, főzésbe. Apró segítségnek hangozhat, de mégis nagyon sokat jelent. 

 

Pihenjünk együtt a babával!

Főleg az első babánál könnyen megtehetjük, hogy az alvásidejében mi is lepihenünk vele együtt. Ezeket az alkalmakat megragadva tudjuk egyszerűen elkerülni a fáradékonyságot, kialvatlanságot, ingerlékenységet és további problémákat. Ilyenkor ne törődjünk a takarítással, mosatlannal, főzéssel, hiszen az várhat magára, sokkal fontosabb a testi-lelki békénk. Ha nagyobb gyerkőc van a családban, nyugodtan kérjünk segítséget ebben az esetben is a nagyszülőktől, barátoktól. 

 

Az elengedhetetlen én idő!

A babával töltött csodálatos pillanatok mellett, rendkívül fontos a magunkra szánt idő is, amely során foglalkozhatunk a szépítkezéssel, szociális kapcsolatainkkal vagy bármiféle olyan tevékenységgel, ami lelki felüdülést jelent számunkra. Ilyenkor is kérhetjük a nagyszülők, a barátok vagy természetesen az apuka támogatását, amíg az anyuka feltöltődik energiával és vidámsággal. 

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Törődjünk egymással!

Fontos, hogy az anyuka ne érezze magát ,,egyedül" a baba születése után, így tehát ne feledkezzünk meg arról, hogy egy hajóban evezünk, építsük ki a közös jövőképet. Próbáljunk meg közösen megoldani a problémákat, támogatni és segíteni egymást, amiben csak lehetséges és szükséges. A baba mellett azonban ne feledkezzünk meg a saját párkapcsolatunkról, töltsünk el minőségi időt együtt és figyeljünk oda egymásra!

 

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.

 

Merjünk nemet mondani!

A támogató és segítőkész családtagok biztosan meg fogják érteni, ha az anyuka nemet mond egy babalátogatásra kimerültség, fáradtság miatt, hiszen a csöppség születése után természetes, hogy mindenki őt szeretné látni. Az anyukának viszont nyugalomra, megerősödésre és pihenésre van szüksége az első időszakban, valamint arra, hogy a szűk család együtt élje meg legszebb pillanataikat. Ebből adódóan ne érezzük magunkat rosszul, ha nemet mondunk egy babalátogatásra. 

 

Képek forrása: www.freepik.com

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt