Cikkek >

Tájékoztató légzésfigyelő készülékekről

A kisgyermekes háztartásokban használatos légzésfigyelő készülékek a kilencvenes években jelentek meg, de használatuk csupán az ezredfordulót követő évtizedben vált széles körben elterjedté. Az elmúlt mintegy két évtizedben a légzésfigyelő készülékek számos típusa került forgalomba különféle elnevezésekkel (a légzésfigyelő mellett különösen babafigyelő, babaőrző, illetve babamonitor). Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy ezen készülékek bár „légzésfigyelő” elnevezéssel lettek közismertek, azonban ez nem feltétlenül  helyes.

Kattintásra eredeti méretben jelenik meg.


A Légzésfigyelő és Mozgást érzékelő készülékek között két csoportot különböztetünk meg:

1. Szenzorpados érzékelési elven működő (azaz mozgásérzékelő lapkával, párnával ellátott) érzékelő lapkáit, párnáit a kiságy matraca alá kell helyeznünk, de előfordulhatnak olyan készülékek is, melyeknél a gyermeket közvetlenül az érzékelő párnára fektetjük rá.

2. A hasi mozgást érzékelő készülékek esetén egy miniatűr méretű eszközt rögzítünk a gyermek hasánál, általában a pelenkára, ahol a készülék közvetlenül vagy vékony textílián keresztül érintkezik a csecsemő testével a hasi szakaszon.

Mindkét típusú készülék érzékeli a gyermek legapróbb mozgását, így a légző mozgást is, ami alváskor a legnehezebben megfigyelhető.
Mindkét érzékelési elvű készülékcsoportra igaz, hogy amennyiben a készülék nem érzékel mozgást, úgy 20 másodperc után, riasztó jelzést ad a szülőnek. Létezik olyan típusú készülék is, amelynél a riasztási idő hossza változtatható. Egyes készülékek rendelkezhetnek légzésszámláló funkcióval, melyek  már akkor is riasztanak, ha a légzésfrekvencia veszélyes mértékben lecsökken, ezeket a készülékeket nevezzük inkább légzésfigyelőknek.

Orvostechnikai eszköz minősítéssel rendelkező légzésfigyelők: kötelezően fel kell rajtuk tüntetni a CE („Conformité Européenne”, „európai megfelelőség”) jelölést. A CE jelölés terméken történő feltüntetése kizárólag azt jelenti, hogy a termék forgalomba hozatalával a gyártó vállalja a felelősséget azért, hogy a termék a vonatkozó feltételeknek – különösen a termékbiztonsági követelményeknek megfeleljen.

 Az Orvostechnikai eszköz elnevezést ki érdemlő termékeket minden évben szigorúan felülvizsgálják. Európai Bizottság megfelelőség értékelő szervezet hitelesen igazolja. Ha a termék megfelelt a tanúsító szervezet tanúsítványt (ún. „EK tanúsítványt”) ad ki a gyártó számára, gyártó köteles a termék címkézésén és csomagolásán a tanúsító szervezet 4 jegyű azonosító számát is feltüntetni a CE jelölés mellett. Ez segíthet nekünk megkülönböztetni, hogy orvostechnikai eszköz vagy nem a termék.

Viszont ha a fent leírtakat nem találjuk meg a termék csomagolásán, akkor, nem fogalmazhat meg a termékkel kapcsolatban olyan állítást a gyártó cég, miszerint az valamely betegség megelőzésére, élettani folyamat vizsgálatára, életfunkció figyelésére vagy más egészségügyi célra alkalmas. Ezeket a termékeket nem is nevezhetnék Légzésfigyelőnek, csak Mozgást érzékelőnek.

Ezért adódik a légzésfigyelő készülékek elnevezése körüli bizonytalanság, ugyanis a légzésfigyelés már önmagában egyértelműen olyan egészségügyi cél, amelyet csak az orvostechnikai eszköznek minősülő készülékkel végezhetnénk.

Fontos, hogy a készülék használata a gyártó által a használati útmutatóban meghatározott feltételek és körülmények figyelembe vételével történjen.
A szülők, vagy felnőtt személyek feladata a készülék beüzemelése, működésének figyelése, riasztó jelzés esetén a csecsemő állapotának haladéktalan ellenőrzése, téves riasztás esetén a készülék ellenőrzése. Ehhez kapcsolódóan elengedhetetlenül fontos a szülők, illetve a készüléket használó személyek megfelelő felkészültsége, különösen az újraélesztési ismeretek kellő elsajátítása, amelyek jellemzően egészségügyi intézmények, illetve civil szervezetek által szervezett előadások keretében valósul meg.

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy egyetlen légzésfigyelő készülék sem képes életet menteni vagy a megindult folyamatokba egyéb módon beavatkozni, azokat befolyásolni, de jelzésük alapján az életmentés megkezdhető.
Ilyen helyzetekre való felkészüléshez áruházunkban havonta rendezünk "Életmentő" előadásokat.  

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt