Cikkek >

Várandós gondozás járvány idején

Világszerte és így Magyarországon is megváltoztatta az emberek életét és szokásait a koronavírus járvány. Az egészségügyi, ellátási és gondozási tevékenységeknél is kiemelten fontos szemponttá vált mind az ellátottak, gondozottak, mind az ellátók egészségének megóvása egy esetleges fertőzéstől. A várandós gondozás jogszabályban meghatározott módon, több szakember bevonásával végzett komplex tevékenység, ami jellegéből fakadóan sok személyes kontaktussal jár, viszont a járvány miatt csak a nagyon szükséges találkozókra kell korlátozni a gondozást.

Előtérbe kerültek azok a megoldások, amelyek úgy segítik a várandós gondozást, hogy kizárják egy esetleges fertőzés lehetőségét. A „Magzatmentő” program (www.magzatmento.hu) segítséget jelent a kismamáknak és a gondozóknak is a várandós gondozás során, hiszen a várandós gondozási protokoll szerint 38. héttől kötelező a heti 1 NST-CTG (Non Stress Test Cardotocografia) vizsgálat. (Túlhordás esetén a 40. héttől másnaponta, a 41. héttől naponta kötelező a vizsgálat.)

A Magzatmentő szolgáltatás keretében egy olyan, magyar és uniós jogszabályoknak egyaránt megfelelő NST-CTG vizsgáló eszközt biztosítanak a várandósoknak, amellyel naponta (akár többször is) vizsgálható a babák méhen belüli állapota szakorvos távfelügyeletével, a kismama otthonában. A vizsgálóeszköz európai uniós szabvánnyal rendelkező orvostechnikai eszköz és a kismama által is engedélyezett a használata, hiszen semmilyen veszélyt nem jelent sem a baba, sem a mama számára. A Magzatmentő program ennek az eszköznek az alkalmazásával nyújt tele-cardiotocográfiás szolgáltatást várandós kismamák részére.

A „tele-cardiotocográfia” a várandósgondozás keretében a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott orvosi vizsgálómódszer, melyet a kismama otthonában is tud alkalmazni, miközben a leletező orvos a modern technológia segítségével távolról figyeli a baba állapotát. Amennyiben az orvos életet veszélyeztető állapotot észlel, figyelmezteti a várandóst, megelőzve ezzel az esetleges tragédiákat. A mérési eredményt e-mailen is megkapja a kismama, aki megoszthatja azt kezelőorvosával is. A kismama által elvégzett mérés eredményét a készülék automatikusan továbbítja kiértékelésre az orvosközpontnak, ahonnan 24 órán belül visszajelzést kap a babája egészségét illetően e-mailben és üzenetben a készülékre. Gyanús eredmény esetén megismételtetik a mérést. Kritikus érték esetén azonnal értesítik telefonon a leendő anyukát, és szakorvos haladéktalan felkeresését javasolják.

2015-től Magyarországon a tele-cardiotocográfia önálló egészségügyi szakmakóddal rendelkezik, azaz az így végzett vizsgálat teljesen egyenértékű az egészségügyi intézetben végzett vizsgálattal. A Magzatmentő program 2014-ben kezdte meg tele-cardiotocográfiás szolgáltatását. A mai napig több mint 3000 várandós vette igénybe várandóssága 32. hetétől vagy azt követően ezt a szolgáltatást. Magzati halálozás ebben a csoportban nem történt és 11 baba életét sikerült megmenteni, két esetben az édesanya életét is.

A méhen belüli magzati veszélyállapotoknak az esetek többségében nincs érzékelhető jele sem a kismama, sem környezete számára. Nem csak a veszélyeztetett (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) terheseknél fordul elő a magzati, méhen belüli halálozás. Sőt a kockázatmentes várandósság kisebb figyelmet kap, mert a kismama és környezete nem számít a fenyegető veszélyállapotra.

A „Magzatmentő” program kiváló megoldást nyújt a várandósok gondozásának támogatására, különösen olyan időszakban, amikor el akarjuk kerülni egy esetleges megfertőződés lehetőségét!

 

További részletekért keresse fel a Magzatmentő program honlapját: www.magzatmento.hu

 

 

Kategóriák
Információk
Kosár
Profilom
Elrejt